FedEx će sljedeće godine testirati autonomne teretne letove

FedEx, jedna od najvećih kurirskih tvrtki na svijetu, od sljedeće godine planira testirati drugačiji način isporuke robe između skladišta, što bi moglo znatno ubrzati proces dostave. Tvrtka se udružila s Elroy Airom, koji razvija teretni dron za vertikalno polijetanje i slijetanje (VTOL), a koji bi se trebao koristiti za autonomni prijevoz paketa između centara za sortiranje.

Tvrtka Elroy Air je u siječnju predstavila Chaparral C1 dron za kojeg tvrdi da sa svojim hibridno-električnim sustavom ima domet do 500 kilometara te da može nositi teret do 226 kilograma u svojem teretnom prostoru. Dron ima 12 elektromotora i 12 propelera, a u slučaju da ga FedEx uistinu želi koristiti kao zamjenu za avione, za to će trebati veliku količinu dronova.

U priopćenju za javnost iz tvrtke FedEx su istaknuli da Chaparral C1 ne zahtijeva posebnu infrastrukturu poput zračnih luka ili namjenskih stanica za punjenje te da bi korištenje takvih dronova bilo u skladu s njihovim ciljem da postanu ugljično neutralna kompanija do 2040. godine.

Suradnja ovih dviju tvrtki postoji više od dvije godine, a rade na osiguravanju certifikata za komercijalnu upotrebu Chaparral C1 drona. Čini se da sve ide prema planu, a probni letovi bi trebali započeti 2023. godine u Teksasu, prenosi Engadget.

Autonomni teretni letovi mogli bi tvrtki FedEx omogućiti učinkovitiju isporuku paketa između centara za sortiranje, a dron Chaparral C1 je u fazi pretproizvodnje. Ako sve protekne kao što je očekivano, FedEx bi mogao prevoziti svoje pakete iz Fort Wortha u Oklahoma City.

geek.hr

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU