Ambasadori SAD-a, Španije i Kuvajta zasadili lipe u Aleji ambasadora

Načelnik Općine Stari Grad Ibrahim Hadžibajrić danas je u Aleji ambasadora bio domaćin ambasadorima Sjedinjenih Američkih Država, Kraljevine Španije i Države Kuvajt, a zajedno su zasadili još tri stabla lipe.

Od danas ovo šetalište u Starom Gradu broji 195 stabala lipe, saopćeno je iz Općine Stari Grad.

Hadžibajrić je podsjetio da je ova tradicija uvedena još 2000. godine.

– Tada je uvedena tradicija da akreditovani amabasadori u BiH posade svoje stablo lipe u Starom Gradu, u ovoj aleji. Prvi je lipu zasadio tadašnji visoki predstavnik u BiH Volfgang Petrič. Danas smo posadili 195. lipu i polako se približavamo početku Aleje, ali iz suprotne strane – kazao je Hadžibajrić.

Ističe da je, zaključno sa današnjim danom, šest američkih i španskih ambasadora zasadilo stabla u ovom šetalištu, te tri iz Kuvajta.

Prvi je danas lipu zasadio američki ambasador u BiH Eric Nelson, koji je izrazio zadovoljstvo zbog učešća u projektu i istakao da je ova tradicija svjedočanstvo angažmana međunarodne zajednice ovdje, na putu uspjeha BiH.

– Kako ovo moje drvo bude raslo i ostala stabla koja su ovdje posađena, tako će se nastaviti i naša podrška i pomoć Bosni i Hercegovini – kazao je Nelson.

Pod rednim brojem 194. lipu je zasadio ambasador Kraljevine Španije José María Valdemoro Giménez, koji također smatra ovaj čin simboličnim i pokazateljem dobrih odnosa između Španije i BiH, te se dotakao i trenutnih prilika u BiH.

– BiH prolazi kroz veoma važan trenutak imajući u vidu njenu euroatlansku perspektivu i Kraljevina Španija, zajedno sa ostalim članicama međunarodne zajednice, želi dati doprinos u postizanju ovih ciljeva, s nadom da će ova lijepa zemlja ostvariti sve potrebne reforme da bi dosegnula svoju euroatlansku perspektivu – kazao je Gimenez.

Da sadnja drveta u našoj zemlji predstavlja jedan od vidova saradnje i jačanja odnosa između zemalja, potvrdio je i ambasador Države Kuvajt Abdulaziz Alsharrah.

– Nadam se da je ovo samo simboličan znak jačanja saradnje između država i naroda i nadam se da će ovo drvo broj 195 koje sam danas posadio meni lično biti početak uspješnog rada na jačanju bilateralnih odnosa i saradnje BiH i države Kuvajt – kazao je ambasador Alsharrah.

(FENA)


Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU