Nedjelja, 25 srpnja, 2021

BBI banka se priključila novoj ICD-ovoj Globalnoj platformi za privatni sektor

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -

Bosna Bank International (BBI) i Islamska korporacija za razvoj privatnog sektora (Islamic Corporation for the Development of the Private Sector – ICD) potpisali su u Džedi u Saudijskoj Arabiji Memorandum o razumijevanju kojim se BBI banka priključila novoj globalnoj platformi za privatni sektor. Ova incijativa pokrenuta je na 44. godišnjem sastanku Upravnog odobra Islamske razvojne banke (IsDB), održanog prošlog mjeseca u Marakešu u Maroku.

Svečanost je održana u sjedištu ICD-a u Džedi, a Memorandum su potpisali Ayman Sejiny, predsjednik Uprave ICD-a i Amer Bukvić, predsjednik Uprave BBI banke. Dokumentom je predviđena saradnja dvije institucije na unapređenju poslovnih mogućnosti i razmjeni tržišnih informacija, te uspostavljanje temelja za finansijske transakcije unutar zemalja članica ove platforme, kao i prema trećim zemljama.

„ICD preuzima vodeću ulogu u pokretanju ove platforme kako bi demonstrirao produktivnu primjenu FinTech-a u savremenom globalnom poslovanju kako bi se smanjili troškovi finansijskih transakcija za banke članice, leasing kompanije i mikrofinansijske institucije, kao i da unaprijedi savjetodavne usluge koje ICD nudi svojim partnerima širom svoje razvojne mreže“, izjavio je nakon potpisivanja Sejiny.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -

Bukvić je pozdravio ovu incijativu naglasivši da je sretan da je BBI banka među prvima potpisala Memorandum o razumijevanju sa ICD-om.

„Ova platforma otvorit će nove prilike za Bosnu i Hercegovinu, BBI banku i druge partnere i olakšat će prekogranične investicije. Saradnja sa ICD-om otvorit će i nove dimenzije za saradnju  na već postojećim platformama Sarajevo Business Foruma i sajma Sarajevo Halal Fair, međunarodnih događaja koje Bosna Bank International organizira svake godine kako bi povezala domaće i regionalne privrednike sa svjetskim investitorima i novim tržištima“, dodao je Bukvić.

ICD je multilateralna organizacija i članica grupacije Islamske razvojne banke (IsDB) koja je većinski dioničar BBI d.d. Sarajevo. Mandat ICD-a je podrška privrednom razvoju i unapređenje privatnog sektora u državama članicama kroz obezbjeđenje finansijskih sredstava i ulaganja u skladu s islamskim principima. ICD također djeluje i kao stručni konsultant vladama i privatnim organizacijama kako bi ih potaknuo u osnivanju, širenju i modernizaciji privatnih preduzeća.

(FENA) D.V.


- Tekst se nastavlja nakon oglasa -

1 komentar

0 0 Glasovi
Article Rating
Pretplatite se
Obavijesti o
guest
1 Comment
S najviše glasova
Najnovije Najsstarije
Ugrađene povratne informacije
Pogledajte sve komentare
- Oglašavanje -

Vijesti danas