16.6 C
Sarajevo
Ponedjeljak, 27 rujna, 2021

Sve bolja upotreba sistema zaštite djece u vozilu

Bosanskohercegovački auto-moto klub (BIHAMK) ustanovio je značajno povećanje procenta korištenja sjedalica za djecu u automobilima tokom vožnje, ali i registrirao da je taj procenat još nezadovoljavajući.

– Naime, Generalna skupština UN odredila je dvanaest globalnih ciljeva koje bi trebalo realizirati u slijedećoj dekadi. Jedan od tih ciljeva jeste i povećanje upotrebe sistema dječije zaštite u vozilima na sto posto do 2030. godine – navodi se.

Istaknuto je to u istraživanju o korištenju autosjedalica i sigurnosnih pojaseva provedenom početkom 2017. godine, neposredno pred kampanju ‘Sigurno vezani u vozilu’ koja se odnosila na povećanje svijesti roditelja o važnosti vezivanja djece u vozilu tokom vožnje.

Uspoređujući podatke iz tog perioda s podacima iz 2019. godine u BIHAMK-u su utvrdili da je ‘sa zabrinjavajućih 28,8 procent upotrebe sigurnosnih autosjedalica porastao na 42 posto’.

– Roditelji još nisu svjesni kolika je opasnost voziti djecu nezaštićenu u vozilu, dok vozači i putnici u vozilu nisu svjesni koliku prijetnju tokom vožnje po sebe i ostale putnike predstavlja nevezani putnik u vozilu – ističe se.

Istraživanjem je ustanovljeno da je ukupan procent upotrebe sigurnosnog pojasa u BiH, kako za vozače tako i za suvozače, oko 47 posto.

Preventivnu kampanju ‘Sigurno vezani u vozilu’ realizirao je BIHAMK u suradnji s JP Ceste FBiH, a provedena je u okviru UN Dekade akcije za cestovnu sigurnost.

- Oglašavanje - sve bolja upotreba sistema zaštite djece u vozilu

Statistika pokazuje da saobraćajne nesreće na bh. cestama godišnje odnose više od 300 ljudskih života, dok oko 11.000 osoba bude lakše ili teže povrijeđeno. Nažalost, dio te statistike su i djeca. U 2018. u BiH je smrtno stradalo petero djece, a oko 150 ih je pretrpjelo teške tjelesne povrede. Značajan broj života (80 posto stradalih) mogao bi biti spašen ako bi se koristile sigurnosne autosjedalice, jedini sistem zaštite djece u vozilima.

(FENA) L.A.


0 0 Glasovi
Article Rating
Pretplatite se
Obavijesti o
guest
0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledajte sve komentare
- Oglašavanje -
NAJNOVIJE
Možda vas zanima