Utorak, 3 kolovoza, 2021

Britanski Komesar za trgovinu u posjeti Bosni i Hercegovini

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -

Britanski komesar za trgovinu nadležan za područje Evrope Andrew Mitchell 13. i 14. maja boravio je u posjeti Bosni i Hercegovini.

Tokom susreta s ministrom vanjskih poslova BiH Igor Crnatkom i ministrom vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirkom Šarovićem razgovarano je o nastavku i razvoju trgovinskih odnosa između dviju zemalja, nakon izlaska Velike Britanije iz Evropske unije.

Mitchell se susreo se i s premijerom Federacije Bosne i Hercegovine Fadilom Novalićem koji ga je upoznao o statusu projekata strateških investicija i aktivnostima koje taj entitet provodi na unaprjeđenju poslovnog okruženja. Razgovarano je i o oblastima u kojima bi moglo doći do povećanja trgovinske razmjene, uključujući u oblasti IT-a, turizma, te rudarstva i energetike.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -

Komesar je bio u prilici da se upozna o prodaji britanskih brendova u Bosni i Hercegovini i britanskim kompanijama koje djeluju ovdje. Zajedno s ambasadorom Mattom Fieldom posjetio je i jedan od Bingo supermarketa u Sarajevu gdje je bio u prilici da vidi niz proizvoda firme Tesco koji su se po prvi put našli na tržištu Bosne i Hercegovine.

Velika Britanija je bilo deveti najveći investitor u Bosni i Hercegovini 2018., sa značajnim investicijama u sektoru usluga, energetike, rudarstva, papirne ambalaže i plastike. Mitchell se susreo s predstavnicima britanskih kompanija koji su podijelili svoje stavove o poslovnom okruženju i prilikama za investiranje.

Također, posjetio je i AC Betanija – zvaničnog distributera za vozila jednog od najvećih britanskih brendova Jaguar Land Rover, a susreo se i s predstavnicima grupacije Alfa Energy Group, konsultantskom firmom specijalizovanom za menadžment energetski troškova kako bi se upoznao s učinkom procesa liberalizacije energetsko tržišta pokrenutog 2015. godine.

Razgovarao je i o start-up ekosistemu s grupom loklanih poduzetnika poput Habeetat, Goody, Woopedu i Ant Colony, koji su učestvovali na Start-up igrama u sklopu Samita o zapadnom Balkanu održanim prošlog jula u Londonu, te sa Ministry of Programming Sarajevo, Markeedo Banja Luka, Imicron Mostar, SPARK i HUB387.

Andrew Mitchell je rekao da je zadivljen kvalitetom i talentom naročito kod mladih ljudi koje je upoznao, njihovom dinamičnošću i energijom. Posjeta mu je pružila jasnu sliku o izazovima i prilikama za poslovanje u Bosni i Hercegovini, te je izrazio nadu da će doći do veće trgovinske razmjene i investiranja, u oba smjera, u narednom periodu, saopćeno je iz Ambasade Velike Britanije u BiH.

(FENA) J.Č.


- Tekst se nastavlja nakon oglasa -

1 komentar

0 0 Glasovi
Article Rating
Pretplatite se
Obavijesti o
guest
1 Comment
S najviše glasova
Najnovije Najsstarije
Ugrađene povratne informacije
Pogledajte sve komentare
- Oglašavanje -

Vijesti danas