-0.1 C
Sarajevo
Utorak, 7 prosinca, 2021
Još

  Brtan: Međunarodni natjecateljski skokovi s vodopada promoviraju ljepote Jajca

  ()

  Očekujemo da će više od 20 skakača nastupiti na ovogodišnjim ‘Skokovima s vodopada’. Skokovi s vodopada u Jajcu jedni su od najatraktivnijih u Europi i svakom profesionalnom skakaču izazov je natjecati se u ovakvom ambijentu  – rekao je za Fenu Anto Brtan, direktor „Agencije za kulturno-povijesnu i prirodnu baštinu i razvoj turističkih potencijala grada Jajca“ govoreći o predstojećim Međunarodnim natjecateljskim skokovima s vodopada u Jajcu.

  Ove godine, kazao je Brtan, nastupit će natjecatelji iz Slovenije, Srbije, Bosne i Hercegovine, te Crne Gore. U  toku su i  pregovori s poznatom skakačicom iz SAD-a Laurom Rouse, te se u Agenciji nadaju a će i ona sudjelovati u natjecanju. Ovogodišnji 5. po redu međunarodni natjecateljski ‘Skokovi s vodopada’ održati će se 17. augusta.

  -Skokovi s visina (High Diving ) predstavljaju ekstremnu sportsku disciplinu. Sigurnost skakača nam predstavlja glavni uvjet za održavanje samog događaja, a upravo zbog toga smo otkazali prošlogodišnje skokove. Dubina vode i skakaonica moraju zadovoljavati potrebne kriterije da bi se moglo pristupiti samom natjecanju – istako je Brtan govoreći o mjerama sigurnosti.

  Također naglašava direktor Agencije na samom događaju angažiraju se ronioci i spasilačka služba koji prate skakača nakon doskoka u vodu, kako bi ga u slučaju nezgode predali osoblju Hitne pomoći koja je na licu mjesta.

  -Skokovi s vodopada znatno su opasniji od većine drugih skakaonica, posebno bazenskih. Stoga svaki natjecatelj potpisuje izjavu da sudjeluje u natjecanju na vlastitu odgovornost, svi moraju proći liječnički pregled, a po potrebi i alkotestiranje. Organizator ima pravo uskratiti skakaču nastup ukoliko procijeni da nije dovoljno siguran, iskusan ili spreman. Pored osiguranja skakača, brinemo se i za osiguranje publike – kazao je direktor Agencije za kulturno-povijesnu i prirodnu baštinu i razvoj turističkih potencijala grada Jajca“.

  Govoreći o ulozi koju ‘Skokovi s Plivskog vodopada’,  koji je jedan od dvanaest najljepših na svijetu, imaju za razvoj turizma i promociju Jajca, Brtan je podvukao da zahvaljujući Međunarodnim skokovima s vodopada, svake godine slike iznimnih prirodnih i kulturnih ljepota Jajca odu u svijet.

  -Vijest o prvim skokovima s vodopada prenijelo je više od 140 domaćih i stranih medija, od Čikaga (SAD) u večernjem dnevniku do Australije u dnevnim novostima. Na ovaj način Jajce je doživjelo izuzetnu promociju na regionalnom i međunarodnom nivou. O značaju i jedinstvenosti ovog događaja govori i činjenica da je 2016. godine na ‘Skokovima s vodopada’ skakao i Kolumbijac Orlando Duque, deveterostruki svjetski prvak u skokovima s visina. Video koji je za te potrebe napravio tim Red Bulla pregledalo je gotovo 50 miliona osoba – istakao je Brtan.

  (FENA) M.B.


  Koliko je koristan ovaj tekst?

  Prosjek ocjena / 5. Broj glasova:

  Članak još nema ocjena. Neka tvoja bude prva!

  Žao nam je što vam se članak nije svidio. Trudimo se da budemo bolji!

  Pomozite nam da unaprijedimo sadržaje!

  Recite nam kako možemo poboljšati sajt?

  NAJNOVIJE VIJESTI
  Možda vas zanima I OVO