11 C
Sarajevo
Utorak, 21 rujna, 2021

Bugojno: Dan bijelih traka je podsjetnik na važnost ljudskih sloboda

Mirnu šetnju ulicama Bugojna i podjelu bijelih traka građanima organizirali su članovi OO SDA iz toga grada, u znak sjećanja na 31. maj 1992. i torturu kroz koju je, tokom proteklog rata, prošlo nesrpsko stanovništvo u Prijedoru.

– Bošnjacima i Hrvatima je naređeno da na svoje kuće istaknu bijele čaršafe a na ruke stave bijele trake, kako bi se, na taj način, razlikovali od ostalih. To je bio samo uvod u progon i masovna ubijanja, deportacije i silovanja na tom području, i genocid koji je uslijedio – podsjetila je, ovom prilikom, prim. dr. Azra Mahmutović.

Po njenim riječima, cilj obilježavanja Dana bijelih traka je da se stradanje više od tri hiljade nedužnih Prijedorčana nikada ne zaboravi.

-Meni je drago što se OO SDA Bugojno uključila u ove aktivnosti, jer se Dan bijelih traka obilježava širom Bosne i Hercegovine, kao i u mnogim gradovima u Evropi, Americi i Kanadi, kao podsjetnik svima nama na nevino stradale žrtve, i da zlo nikada ne spava – naglasila je.

Na ovaj način se, smatra, ukazuje na važnost ljudskih sloboda, i potrebu da se gradi zajedništvo među ljudima, i konačno uspostavi mir na ovim prostorima.

(FENA) M.B.


0 0 Glasovi
Article Rating
Pretplatite se
Obavijesti o
guest
0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledajte sve komentare
- Oglašavanje -
NAJNOVIJE
Možda vas zanima