Četvrtak, 5 kolovoza, 2021

Bukvarević potpisao ugovore za pružanje pravne pomoći branilačkoj populaciji

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -

Ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata Salko Bukvarević danas je, u sjedištu tog federalnog ministarstva, potpisao ugovore o sufinansiranju pravne pomoći s Fondacijom za pružanje pravne pomoći pripadnicima branilačke populacije i Zakladom za pružanje pravne pomoći braniteljima.

Ugovore su potpisali predsjednik UO Fondacije Esad Delić, odnosno ravnatelj Zaklade Lazar Martinović koji su kazali da je svaki vid pomoći dobrodošao, posebno imajući u vidu da su procesi koji se vode protiv branilaca izuzetno skupi i dugotrajni.

Fondacija i Zaklada primarno pomažu pripadnicima Armije RBiH, MUP-a RBiH i HVO-a protiv kojih su podignute optužnice po komandnoj ili drugoj vrsti odgovornosti za vrijeme dok su bili aktivni pripadnici navedenih komponenti.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -

Na sastanku je naglašeno da su i porodice branilaca koji su optuženi ili osumnjičeni zbog dugotrajnih sudskih procesa koji iziskuju značajna materijalna sredstva dovedene na rub egzistencije u smislu nedostatka sredstava za osnovne potrepštine, liječenje, školovanje i slično te da i njima treba pomoći.

Za sve potrebne informacije branioci se mogu obratiti Fondaciji, odnosno Zakladi, a obrasce i javne pozive na koje mogu aplicirati pripadnici branilačke/braniteljske populacije mogu pronaći i preuzeti na web stranicama Fondacije i  Zaklade.

Za 2019. godinu u Budžetu Federacije BiH, na poziciji Federalnog ministarstva, planiran je iznos od 500.000 KM od čega 350.000,00 KM za Fondaciju i 150.000,00 KM za Zakladu, saopćeno je iz Kabineta ministra Bukvarevića.

(FENA) J.Č.


- Tekst se nastavlja nakon oglasa -

3 KOMENTARI

0 0 Glasovi
Article Rating
Pretplatite se
Obavijesti o
guest
3 Comments
S najviše glasova
Najnovije Najsstarije
Ugrađene povratne informacije
Pogledajte sve komentare
- Oglašavanje -

Vijesti danas