Četvrtak, 5 kolovoza, 2021

Crna Gora obilježila 13. obljetnicu neovisnosti

Crnogorski premijer Duško Marković izjavio je u petak, u povodu 13. obljetnice neovisnosti Crne Gore, kako su svi događaji koji su uslijedili nakon toga potvrdili ispravnost opredijeljenosti te zemlje za članstvo u NATO-u i Europskoj uniji.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -

Marković je kazao kako je 21. svibnja 2006. ispravljena stogodišnja nepravda te je Crna Gora vraćena na svjetsku političku kartu, prenosi Hina.

“Crna Gora se tada okrenula budućnosti umjesto mitomanskoj prošlosti, a svi događaji koji su uslijedili potvrdili su ispravnost našeg strateškog opredjeljenja da državu integriramo u najnaprednije zajednice modernog svijeta, NATO i Europsku uniju“, rekao je Marković na prijemu u povodu obljetnice neovisnosti.

Kazao je i kako su od tada vidno ojačale državne institucije a kao potvrdu za to naveo je i nedavnu presudu za pokušaj državnog udara na dan parlamentarnih izbora 2016., nazvavši taj proces najkompleksnijim u sudskoj povijesti Crne Gore.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -

“Na djelu je demonstrirano ono što u teoriji zovemo snagom institucija. Jer, svaki atak na naše institucije, u ovom slučaju na sudstvo, zapravo je atak na Crnu Goru i njeno postojanje”, poručio je Marković.

Crna Gora je na referendumu 21. svibnja 2016. obnovila neovisnost, uz potporu 230.661 građana ili 55,5 posto izašlih birača. Za opstanak zajedničke države Crne Gore i Srbije tada se izjasnilo njih 185.002 ili 44,5 posto.

Skupština Crne Gore prethodno je usvojila Zakon o referendumu, koji je dogovoren uz preporuku Europske unije, prema kojem je za uspjeh referenduma bilo potrebna većina od 55 posto izašlih birača.

(FENA) R.G.


- Tekst se nastavlja nakon oglasa -

3 KOMENTARI

0 0 Glasovi
Article Rating
Pretplatite se
Obavijesti o
guest
3 Comments
S najviše glasova
Najnovije Najsstarije
Ugrađene povratne informacije
Pogledajte sve komentare
- Oglašavanje -

Vijesti danas