Četvrtak, 5 kolovoza, 2021

Građani Lukavca u borbi protiv izgradnje nove deponije šljake

Građani Lukvca večeras su protestirali zbog odlagališta šljačista iz Termoelektrane Tuzla koje je planirano da bude, prema novom prostono planu Tuzlanskog kantona, u blizini jezera Šićki Brod.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -

– Mnogo je razloga zašto odlagalište šljake i pepela ne bi trebalo biti na ovom lokalitetu. Ovo naselje je izuzetno gusto naseljeno, a u blizini je i grad Lukavac sa 13.000 stanovnika, a mnogo je i prigradskih mjesnih zajednica. Šljaka je opasna za zagađenje zraka i deponija šljake bi proizvela veliku količinu suspendiranih i taložnih otrovnih čestica. Te čestice sadrže teške metale. Pretpostavka je da bi se izgradnjom deponije šljake koncentracija čestica povećala za duplo, a znamo koliko je Lukavac već sada zagađen i da kao grad već trpi visoku koncentraciju otrovnih čestica – rekao je Jozo Tunjić, predsjednik Mjesne zajednice Bistarac Donji kod Lukavca gdje su održani mirni protesti građana.

Građani Lukavca nastavljaju i zakonsku borbu protiv izgradnje deponije šljake, a mirno okupljanje je sazvano samo jer se, kako organizatori navode, Ministarstvo prostornog uređenja zaštite i okoliša TK oglušilo na zahtjeve lokalne zajednice koji su tražili izmjene i dopune novog prostornog plana i uređenja TK.

– Mi smo spremni sljedeći ovakav skup organizirati upravo ispred Ministarstva prostornog uređenja zaštite i okoliša TK. Trebamo znati da su se i Općinsko vijeće Lukavac i viječnici Gradskog vijeća Tuzle jednoglasno izjasnili da su protiv izgradnje deponije šljake – rekao je Tunjić.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -

Inicijativa da se na površinskom kopu jezera Šički Brod izgradi odlagalište šljake iz TE Tuzla postoji već 18 godina. Međutim, stanovnici Tuzle smatraju da bi to značilo novu ekološku katastrofu.

– Ukoliko dođe do izgradnje deponije uvjeren sam da bi ovdje život stanovnika trajao oko 50 godina. Imamo vremena da ovo zaustavimo. Žalili smo se svim ombdusmenima i nadamo se da do izgradnje deponije neće doći, jer svi znaju koliko nam je zdrava voda važna – rekao je ekološki aktivist Senad Isaković Roko.

(FENA) J.Č.


- Tekst se nastavlja nakon oglasa -

3 KOMENTARI

0 0 Glasovi
Article Rating
Pretplatite se
Obavijesti o
guest
3 Comments
S najviše glasova
Najnovije Najsstarije
Ugrađene povratne informacije
Pogledajte sve komentare
- Oglašavanje -

Vijesti danas