U BiH primjetni problemi u oblasti vladavine prava

U svom govoru, na konferenciji Evropskog komiteta regiona (Committee of Regions – CoR) u Briselu pod nazivom “Peti Dan proširenja” visoki predstavnik Valentin Inzko je istakao da su brojni problemi i dalje prisutni, uprkos značajnim političkim i finansijskim investicijama u Bosni i Hercegovini.

Istakao je da su primjetni problemi u oblasti vladavine prava, što sprječava strane investicije.

– Činjenica da vlasti na svim nivoima u BiH zanemaruju ili odbijaju obavezujuće sudske odluke, uključujući i odluke Suda BiH i Ustavnog suda BiH, kao i odluke Evropskog suda za ljudska prava, nije dobra poruka za potencijalne investitore – rekao je visoki predstavnik.

Naglasio je da međunarodna zajednica, uključujući i Komisiju EU, koja je o tome govorila u svom nedavno dostavljenom Mišljenju, također prepoznaje potrebu da se provedu reforme u pravosuđu, uključujući i one koje se odnose na Visoko sudsko i tužilačko vijeće, koje bi donijele potrebna poboljšanja u ovoj oblasti.

– Međunarodna zajednica je spremna pružiti savjete i pomoć Bosni i Hercegovini u provedbi neophodnih promjena, kako bi se unaprijedile ranije reforme – naglasio je Inzko.

Mišljenja je da bi poboljšanja u oblasti vladavine prava, uključujući i borbu protiv korupcije, pokrenula lanac investicija u BiH, a samim tim unaprijedila i život građana u cijeloj Bosni i Hercegovini.

(FENA)


Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU