Posvećenost i podrška Japana razvoju BiH

 Visoki predstavnik Valentin Inzko posjetio je Tokio, gdje se susreo s visokim zvaničnicima Ministarstva vanjskih poslova Japana, uključujući i parlamentarnog zamjenika ministra za vanjske poslove, Kenjija Yamadu, specijalnog izaslanika za zapadni Balkan, ambasadora Juna Saitoa, te direktora Odjela za srednju i jugoistočnu Evropu, Kotaroa Otsukija.

Visoki predstavnik je također održao predavanje na Univerzitetu Sophia u Tokiju.

Na sastancima, čiji je glavni fokus bio trenutna politička situacija u BiH, Inzko i njegovi sugovornici naglasili su važnost što skorijeg formiranja vlasti nakon opštih izbora održanih u oktobru 2018., te izrazili zabrinutost o nizu pitanja koji traže rješavanje, kao što su vladavina prava, dobra uprava i emigracija.

Inzko je istaknuo ulogu Japana kao jednog od najvećih donatora koje je BiH imala u svojoj poslijeratnoj obnovi. Zahvalio je Vladi Japana na velikodušnoj pomoći, te snažnoj predanosti radu Ureda visokog predstavnika i naporima međunarodne zajednice da pomogne Bosni i Hercegovini da postane stabilna, u potpunosti demokratska i prosperitetna zemlja – saopćeno je iz OHR-a.

Parlamentarni zamjenik ministra Yamada, ambasador Saito i direktor Otsuki još jednom su izrazili posvećenost i podršku Japana razvoju BiH, kao i Uredu visokog predstavnika, čija uloga ostaje ključna sve dok BiH ne postigne neupitnu stabilnost koja će joj omogućiti da međunarodnu superviziju ostavi iza sebe.

Na Univerzitetu Sophia, visoki predstavnik je govorio o doprinosu koji je Japan dao Bosni i Hercegovini u njenoj poslijeratnoj obnovi, te kako je to pomoglo građanima BiH na način koji ne bi bio moguć da je bila u pitanju samo finansijska pomoć.

– Japan je bio u prilici da pruži efikasan doprinos obnovi i pomirenju u BiH, ne samo zato što je bio u stanju da obezbijedi sredstva, nego i zato što je imao pravi uvid zasnovan na vlastitom iskustvu poslijeratne obnove i pomirenja, i zasnovan na njegovim kulturološkim odlikama – rekao je Inzko.

Visoki predstavnik također je naglasio važnost zajedničkog života u harmoniji: „Niko ne treba da se odrekne svog identiteta, ali ljudi treba da mogu živjeti zajedno; u suprotnom, bio bi to poraz čovječanstva“ – navodi se u saopćenju.

(FENA)


Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU