Iran optužuje Sjedinjene Države za ‘isprazne’ ponude

Dodatne sankcije koje su Sjedinjene Države nametnule Iranu pokazuju da ponuda Washingtona za razgovore nije iskrena, izjavio je u subotu portparol iranskog ministarstva vanjskih poslova Abbas Mousavi.

Američke sankcije iranskoj najvećoj petrohemijskoj holding grupi objavljene u petak, zbog indirektne podrške iranskoj Revolucionarnoj gardi, imaju za cilj prekinuti izvore finansiranja elitne iranske vojne sile, ali brojni analitičari smatraju da to uglavnom ima simboličan značaj.

Američki predsjednik Donald Trump u ovom je mjesecu izjavio da će biti voljan da održi razgovore sa zvaničnicima Islamske Republike.

– Trebalo je pričekati samo jednu sedmicu da se potvrdi da su priče američkog predsjednika o razgovorima s Iranom isprazne. Američka politika maksimalnog pritiska poražena je politika – navodi Mousai u izjavi za javnost.

Napetosti su u porastu između Irana i Sjedinjenih Država u posljednjim sedmicama, nakon što je Washington poslao nove vojne snage na Bliski istok, uključujući nosače aviona, bombardere B-52 i rakete Patriot, prenosi Reuters.

(FENA) D.V.


Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU