0.5 C
Sarajevo
Petak, 3 prosinca, 2021
Još

  Izviđači i planinke iz BiH i zemalja regiona na Boračkom jezeru

  ()

  Izviđačkim performansom i pjesmom “Da sam ja netko”, koju je izvela mlada Zeničanka Adna Šestić, u Izviđačkom centru “Mostar-Zenica” na Boračkom jezeru iznad Konjica zvanično je danas otvoren 7. interetnički kamp “Jednostavno prijatelji”.

  Kamp se održava od 23. do 31. jula, a sudjeluje 277 izviđača i planinki te oko 40 gostiju iz Bosne i Hercegovine, Srbije, Hrvatske i Crne Gore te je završna faza interetničkog projekta “Jednostavno prijatelji” koju zajednički realiziraju Savez izviđača Grada Zenica (SiGZ) i Odred izviđača “Dr. Mladen Stojanović” iz Prijedora.

  – Danas nam nedostaju samo izviđači iz Sjeverne Makedonije, koji su, nažalost, odustali od učešća iz nekih svojih razloga. Oni su bili gosti našeg kampa u prethodnoj smjeni – kaže predsjednik SIGZ Edin Šarić.

  Napominje da će tokom realizacije kampa, između ostalog, urediti i prilazni put jednoj povratničkoj porodici koja se nalazi u neposrednoj blizini kampa.

  – Kada smo 2012. godine krenuli s kampom pod nazivom “Jednostavno izviđaštvo”, sada smo došli do toga da smo “Jednostavno prijatelji”. I, stvarno, poslije osam godina mukotrpnog rada i pored svega što smo se morali boriti sa nekim drugim problemima, koje nam donosi svakodnevni život, mislim da smo uspjeli i da smo postali jednostavno prijatelji – ističe Šarić.

  Ataše za kulturu i obrazovanje u Ambasadi SAD-a u BiH Holly Zardus istakla je kako je ovo i najvažnija aktivnost koju u kontinuitetu podržavaju u Ambasadi SAD-a.

  – Naš je cilj da pomognemo da se BiH razvija u smislu upoznavanja, ujedinjavanja i prosperiteta. Mladost je budućnost BiH i ako oni imaju priliku da zajedno rade i usaglašavaju, onda će i ta budućnost biti svijetla – kazala je Zardus, koja je napomenula kako se mladi iz Zenice i Prijedora, ali i ostalih gradova BiH, na ovakvim susretima imaju priliku družiti s vršnjacima iz regiona.

  – Oni na ovom prekrasnom mjestu samo razmišljaju da rade i uživaju te ne obraćaju pažnju na bilo kakvu razliku između njih – istakla je Zardus.

  Starješina odreda iz Prijedora Ernest  Badnjević kaže da su izuzetno zadovoljni, s obzirom na to da su ta sedam godina, kroz kampove i aktivnosti, ljetnja i zimska takmičenja, volonterske sate… u tu priču uključili desetak hiljada izviđača.

  – Oni su svojim odnosom, razumijevanjem, prijateljstvom i drugarstvom, koje je u međuvremenu stvoreno, pokazali da je na ovim prostorima moguće organizirati bolji život i sebi i kolektivu – poručio je.

  Zenička kompanija “ArcelorMittal”, kako je napomenuo predstavnik te kompanije Omer Kablar, također je od prvog izdanja sponzor izviđačkog ljeta na Boračkom jezeru, a ove je godine platila i boravak 89 djece bez roditeljskog staranja iz JU Dom porodica iz Zenice.

  (FENA) H.D.


  Koliko je koristan ovaj tekst?

  Prosjek ocjena / 5. Broj glasova:

  Članak još nema ocjena. Neka tvoja bude prva!

  Žao nam je što vam se članak nije svidio. Trudimo se da budemo bolji!

  Pomozite nam da unaprijedimo sadržaje!

  Recite nam kako možemo poboljšati sajt?

  NAJNOVIJE VIJESTI
  Možda vas zanima I OVO