7 C
Sarajevo
Subota, 25 rujna, 2021

Konferencija programa Transformacija institucija za zbrinjavanje djece

Završna konferencija programa “Transformacija institucija za zbrinjavanje djece i prevencija razdvajanja porodica”, koji finansira Evropska unija, bit će održana u utorak 28. maja u Sarajevu, u organizaciji UNICEF-a u partnerstvu sa Ministarstvom civilnih poslova Bosne i Hercegovine.

Cilj konferencije je da predstavi ključne nalaze i zaključke eksterne evaluacije programa, kao i glavna  postignuća i znanja stečena ovim programom, te dalje preporuke od relevantnih ključnih aktera.

Poseban fokus stavljen je na zaštitu prava djece koja su u riziku od razdvajanja od svojih porodica, djeca bez roditeljskog staranja i djeca sa poteškoćama u razvoju, te na potrebu da i ova djeca uživaju ista prava kao i sva druga djeca u BiH.

Ciljevi programa uključuju i transformaciju institucija za zbrinjavanje djece u niz novih usluga, koje kao glavni cilj imaju prevenciju razdvajanja djece od njihovih porodica, te osnaživanje zajednice za pravovremeno i adekvatno pružanje usluga djeci i njihovim porodicama.

Ovaj skup će ujedno biti i prilika da svi učesnici zajedno promoviraju poruku da porodica nije privilegija nego pravo svakog djeteta.

Program je “Transformacija institucija za zbrinjavanje djece i prevencija razdvajanja porodica” koji Evropska unija finansira sa 1.3 miliona eura, u periodu 2016-2018 godine implementiran je u saradnji sa Ministarstvom civilnih poslova BiH, Ministarstvom zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske, Federalnim ministarstvom za rad i socijalnu politiku i Federalnim ministarstvom zdravstva sa osnovnim ciljem da promovira pravo svakog djeteta na život u porodici, saopćili su organizatori.

(FENA) M.L.


0 0 Glasovi
Article Rating
Pretplatite se
Obavijesti o
guest
0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledajte sve komentare
- Oglašavanje -
NAJNOVIJE
Možda vas zanima