MUP HNŽ-a protivi se smještaju obitelji bivših boraca IS-a u Salakovac

Ministarstvo unutarnjih poslova (MUP) Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ) upozorilo je u petak na moguće katastrofalne posljedice po sigurnosno stanje na području te županije ako bi u Prihvatni centar Salakovac kod Mostara bile smještene obitelji boraca povratnika s ratišta u Siriji, što je u četvrtak kao mogućnost najavila ministrica za ljudska prava i izbjeglice BiH Semiha Borovac.

U MUP-u navode kako im je izjava ministrice Borovac da Ministarstvo sigurnosti BiH pravi procjene oko boravka i smještaja obitelji povratnika potpuno nepoznata te pitaju preko koga i na koji način navedeno ministarstvo radi procjene.

“Valjda bi bilo logično da to radi u suradnji s MUP-om HNŽ-a koji ima najviše saznanja i podataka o stanju sigurnosti na svom području”, ističe se u priopćenju i dodaje kako su ova županija, posebice Grad Mostar već dovoljno opterećeni sigurnosnim problemima koje izazivaju ilegalni migranti smješteni u Salakovcu ili koji se kreću preko područja HNŽ-a.

Ističu kako je policija tijekom godinu dana zabilježila 152 postupanja prema migrantima zbog počinjenih kaznenih djela oštećenja tuđe stvari, teških krađa i krađa, narušavanja javnog reda i mira, krijumčarenja, napada na policajca i drugih nedozvoljenih radnji.

“Nekontrolirano kretanje migranata i napuštanje Centra Salakovac, koji djeluje kao centar otvorenog tipa, izaziva strah i nesigurnost građana, o čemu svjedoče brojni pozivi, upozorenja i na kraju potpisana peticija stanovnika naselja oko Salakovca”, navode u MUP-u.

Također upozoravaju na činjenicu nedostatka policijskih službenika u tom ministarstvu, kao i nepopunjenost zapovjednih pozicija, što još dodatno usložnjava i opterećuje postojeće sigurnosno stanje.

“Ne želimo nove sigurnosne probleme, a posebice ako se izazivaju jednostrano, paušalno i ni na čemu utemeljeno prebacivanje problema u ‘tuđe dvorište'”, stoji u priopćenju MUP-a HNŽ-a.

(FENA)


Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU