-14.3 C
Sarajevo
Utorak, 25 siječnja, 2022
Još

  Na razini EU smanjena industrijska proizvodnja

  Sezonski prilagođena industrijska proizvodnja u lipnju 2019. godine, u odnosu na prethodni mjesec, smanjila se na razini Europske unije za 1,5 posto, a u europodručju za 1,6 posto, današnji su podaci Eurostata, statističkog ureda Europske unije.

  U usporedbi s istim razdobljem 2018. godine, industrijska proizvodnja je smanjena za 1,9 posto u EU i za 2,6 posto u europodručju.

  - Oglašavanje -

  Prema podacima Eurostata, najveći pad industrijske proizvodnje na mjesečnoj razini, od 8,8 posto, zabilježen je u Irskoj, a potom u Danskoj za 7,6 posto.

  U istom razdoblju najviši rast industrijske proizvodnje na mjesečnoj razini od 1,8 posto je zabilježen u Litvi i Malti, te Latviji 1,5 posto.

  Najveći pad proizvodnje u odnosu na prethodni mjesec ostvaren je u kategoriji kapitalnih dobara i to za 3,5 posto u EU, te za 4,0 posto u europodručju kao i netrajnih proizvoda široke potrošnje čija proizvodnja je opala 2,2 posto u EU a 2,8 posto u europodručju.

  Najveće smanjenje industrijske proizvodnje u lipnju 2019. godine, u odnosu na isto razdoblje 2018. godine, zabilježeno je u Njemačkoj 6,2 posto, te u Hrvatskoj i u Portugalu od po 5,6 posto, dok je najveće povećanje zabilježeno u Estoniji i to za 7,4 posto te Latviji 4,4 posto i Danskoj 4,2 posto.

  Najveći pad industrijske proizvodnje na godišnjoj razini ostvaren je u proizvodnji kapitalnih dobara i to za 3,7 posto u EU i za 4,4 posto u europodručju.

  (FENA) M.K.


  Koliko je koristan ovaj tekst?

  Prosjek ocjena / 5. Broj glasova:

  Članak još nema ocjena. Neka tvoja bude prva!

  Žao nam je što vam se članak nije svidio. Trudimo se da budemo bolji!

  Pomozite nam da unaprijedimo sadržaje!

  Recite nam kako možemo poboljšati sajt?

  DRUGI UPRAVO ČITAJU
  spot_img
  TRENUTNO POPULARNO