6 C
Sarajevo
Nedjelja, 28 studenoga, 2021
Još

  Na zeničkim Smetovima antifašisti obilježili Dan ustanka naroda i narodnosti BiH

  ()

  Savez udruženje antifašističkih boraca Zeničko-dobojskog kantona i Udruženje antifašističkih boraca Narodno oslobodilačkog rata Grada Zenica, obilježilo je na Smetovima iznad Zenice 78. godišnjicu ustanka naroda i narodnosti Bosne i Hercegovine i Dan antifašista.

  Antifašisti i bivši borci, polaganjem cvijeća i vijenaca te minutom šutnje i učenjem Fatihe, odalo je počast ispred spomenika poginulim borcima Zeničkog partizanskog odreda i Trećeg istočno-bosanskog udarnog bataljona u Drugom svjetskom ratu 1942.-1945. te spomenika poginulim borcima i šehidima 303. viteške brigade Armije BiH u Odbrambeno-oslobodilačkom ratu 1992. – 1995. godine.

  -Prije 78 godina, na današnji dan, podignut je ustanak naroda i narodnosti BiH. Ustanak je značio oružani otpor okupatoru,a li i domaćim kolaboracionistima.

  Svijest o podizanju ustanka podrazumijevala je i oslobođenje i bolji život u zajedništvu- poručio je Sretko Radišić, potpredsjednik SUABOR-a ZDK.

  On je podsjetio kako je u tih 78 godina ugrađeno i 27 godina, od 1992. godine, kada je u BiH počeo rat za slobodu i nezavisnu državu BiH, ravnopravnih naroda i građana.

  -Mi žrtve za slobodu i bolju budućnost ne razdvajamo i zato im i ovom prilikom, ispred ova dva spomen-obilježja, zajedno odajemo počast. Slava im i hvala im za ono što su učinili. Neka im je rahmet, vječiti pomen i pokoj duši. Kako poginulim, tako i šehidima i svim nedužnim žrtvama- istakao je Radišić.

  Osim općinskih udruženja UABNOR-a iz ZDK-a, žrtvama protekla dva rata na Smetovima poklonili su se i članovi udruženja antifašista iz Srednjobosanskog kantona.

  (FENA) B.D.


  Koliko je koristan ovaj tekst?

  Prosjek ocjena / 5. Broj glasova:

  Članak još nema ocjena. Neka tvoja bude prva!

  Žao nam je što vam se članak nije svidio. Trudimo se da budemo bolji!

  Pomozite nam da unaprijedimo sadržaje!

  Recite nam kako možemo poboljšati sajt?

  NAJNOVIJE VIJESTI
  Možda vas zanima I OVO