12 C
Sarajevo
Utorak, 21 rujna, 2021

Naredne sedmice iznošenje žalbi na dvije prvostepene presude za ratne zločine

Pred Apelacionim vijećem Suda Bosne i Hercegovine će naredne sedmice biti iznesene žalbe na presudu kojom su osmorica optuženih osuđeni na ukupno 60 godina zatvora za zločine počinjene u “Silosu”, kasarni “Krupa” i Osnovnoj školi “9. maj”, logorima na području općine Hadžići.

Žalbe na prvostepenu presudu Mustafi Đeliloviću, Fadilu Čoviću, Mirsadu Šabiću, Neziru Kaziću, Halidu Čoviću, Bećiru Hujiću, Šerifu Mešanoviću i Nerminu Kalemberu za nečovječno postupanje i nanošenje fizičke i duševne patnje zatočenicima u logorima na području hadžićke općine, bit će iznesene u četvrtak, 20. juna.

Za zločine počinjene na tom području osuđeni su na po deset godina zatvora nekadašnji predsjednik Kriznog štaba Općine Hadžići Mustafa Đelilović i bivši komandant Devete brdske brigade Armije Bosne i Hercegovine (ABiH) Nezir Kazić. Na po osam godina zatvora osuđeni su nekadašnji načelnik Stanice javne bezbjednosti (SJB) u Hadžićima Fadil Čović i upravnik “Silosa” Bećir Hujić, dok su de facto komandir policije u Pazariću Mirsad Šabić i zamjenik upravnika u “Silosu” Halid Čović osuđeni na po šest godina.

Bivši upravnik u kasarni “Krupa” Šerif Mešanović osuđen je na sedam, a nekadašnji stražar Nermin Kalember na pet godina zatvora.

Sva osmorica su osuđeni za zločine nad civilima srpske i hrvatske nacionalnosti, a oslobođeni krivice za zločine nad ratnim zarobljenicima, s obzirom na to da je Vijeće utvrdilo da su svi zatočenici bili civili.

Pred Apelacionim vijećem Suda BiH u petak, 21. juna, bit će iznesene žalbe na presudu kojom je Boško Dević osuđen na deset godina zatvora za zločin protiv čovječnosti počinjen 1992. na području Ključa.

- Oglašavanje - naredne sedmice iznošenje žalbi na dvije prvostepene presude za ratne zločine

Dević je, kao nekadašnji pripadnik Vojske Republike Srpske (VRS), proglašen krivim za učešće u ubistvima četiri lica bošnjačke nacionalnosti počinjenim 11. avgusta 1992. u selu Gornji Kamičak.

Sljedeće sedmice će se nastaviti suđenja za genocid u Srebrenici, te zločine počinjene u Krajini, Prijedoru, Prozoru, Brčkom, Bileći, Vlasenici, Zvorniku, Orašju, Donjem Vakufu, Bijeljini, Ilijašu, Vlasenici, Stocu i Vitezu, javio je BIRN BiH.

(FENA)


0 0 Glasovi
Article Rating
Pretplatite se
Obavijesti o
guest
0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledajte sve komentare
- Oglašavanje -
NAJNOVIJE
Možda vas zanima