Nedjelja, 25 srpnja, 2021

Nukić: Sakupljam posmrtne ostatke i predmete kako bih pomogao porodicama (VIDEO)

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -

Ramiz Nukić iz Bratunca 15 godina sakuplja posmrtne ostatke i lične predmete žrtava ubijenih u proteklom ratu na području Bratunca, Srebrenice. S Muzejom zločina protiv čovječnosti i genocida 1992-1995 u Sarajevu sarađuje dvije godine, a do sada im je uručio više od 250 posmrtnih ostataka.

U tom je Muzeju danas upriličeno ozvaničenje saradnje Muzeja zločina protiv čovječnosti i genocida 1992-1995 sa Ramizom Nurkićem, poznatog kao “sakupljač kostiju”, koji je ovom prilikom donirao i neke nove eksponate.

Jedna od osnivača i direktorica Muzeja Senada Nožić istakla je da je ovoj instituciji saradnja sa Ramizom Nukićem značajna te da su se zato odlučili da to i ozvaniče ugovorom o saradnji. Ovom prilikom je Nukiću uručena i Plaketa za životno djelo.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -

– Ovim činom želimo da potaknemo i druge da se pomogne Ramizu. Jer je on danas nažalost zaboravljen i prepušten sam sebi – istakla je Nožić.

Ramiz Nukić, koji je jedan od prvih povratnika u Bratunac, zahvalio je Muzeju na razumijevanju, rekavši da će nastaviti rad na sakupljanju predmeta i posmrtnih ostataka.

Nakon pada Srebrenice, u julu 1995. godine Nukić je s ocem i dvojicom braće pokušao doći do slobodne teritorije. Nakon što je kolona Srebreničana granatirana i presječena rastao se s braćom i ocem, i nikada ih više nije vidio.

Nukić je istakao da je po povratku u Podrinje počeo tražiti braću, oca i strica. Nije uspio u tome, ali je odlučio da sakuplja predmete, kosti koje su bile po šumama, rijekama kako bi pomogao porodicama žrtava.

– Znam kako je iščekivati da li će se naći tijelo, kost, a porodicama žrtava je svaka kost dragocjena – podvukao je.

U subotu, 18. maja povodom obilježavanja Međunarodnog dana muzeja, za sve posjetioce će biti omogućen besplatan ulaz u Muzej zločina protiv čovječnosti i genocida 1992-1995.

(FENA) L.A.


- Tekst se nastavlja nakon oglasa -

1 komentar

0 0 Glasovi
Article Rating
Pretplatite se
Obavijesti o
guest
1 Comment
S najviše glasova
Najnovije Najsstarije
Ugrađene povratne informacije
Pogledajte sve komentare
- Oglašavanje -

Vijesti danas