Obilježavanje Dana Evrope, 79 godina od Schumanove deklaracije

Francuski ministar vanjskih poslova Robert Schuman 9. maja 1950. godine predložio je stvaranje Evropske zajednice za ugalj i čelik čije bi članice udružile proizvodnju ugljena i čelika, ovaj prijedlog poznatiji je kao Schumanova deklaracija, a bila je to prva u nizu nadnacionalnih evropskih institucija iz kojih je nastala današnja Evropska unija.

Države osnivačice te zajednice bile su: Francuska, Zapadna Njemačka, Italija, Nizozemska, Belgija i Luksemburg, a taj datum obilježava se kao Dan Evrope.

Deklaracija je predstavljena pet godina nakon završetka Drugog svjetskog rata kada su se evropske države još oporavljale od ratnih razaranja.

Odlučne u nastojanju da spriječe ponovni rat, evropske vlade zaključile su da bi udruživanjem proizvodnje uglja i čelika rat između historijskih protivnica Francuske i Njemačke postao, prema navodima iz Deklaracije, “ne samo nezamisliv, nego i materijalno nemoguć”.

Smatralo se da će udruživanje privrednih interesa podići životni standard te biti prvi korak prema ujedinjenoj Evropi, a članstvo u toj zajednici otvoreno je i ostalim zemljama.

Objedinjavanjem osnovne proizvodnje i uspostavom nove Visoke komisije, čije će odluke biti obvezujuće za Francusku, Njemačku i druge zemlje članice, taj će prijedlog biti prvi konkretni temelj evropske federacije koja je neophodna za očuvanje mira.

Deveti maj, uz himnu i zastavu, uzima se kao evropski simbol. Vijeće Evropske unije u Milanu 1985. godine donijelo je odluku kojom se 9. maj svake godine obilježava kao “Dan Evrope”.

Ove godine bit će organizirani su dani otvorenih vrata evropskim institucijama tako je prvi takav upriličenu u Briselu u 4. maja, u Luksemburgu će to biti organizirano danas, a u Strasbourgu 19. maja, dok će lokalni uredi Evropske unije u svijetu također organizirati niz aktivnosti i događaja.

Dan otvorenih vrata jedinstvena je prilika da se otkrije kako rad evropskih institucija utječe na život građana. Tih dana omogućen je ulazak u zgrade institucija i učestvovanje u posebnim aktivnostima kao što su javne debate i obilasci s vodičem.

Ova godina je izborna godina te će na izborima za Evropski parlament, koji će se održati od 23. do 26. maja, građani imati priliku izabrati ko će donositi važne odluke koje će utjecati na njihov svakodnevni život.

(FENA) E.F.


Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU