Obilježavanje Međunarodnog dana pobjede nad fašizmom u Donjem Vakufu

Niz događaja upriličen je u Donjem Vakufu u povodu 9. maja – Međunarodnog dana pobjede nad fašizmom i Dana Evrope.

Sinoć je u prostorijama Centra za kulturu, informiranje i sport  u tome gradu održana svečana akademija, na kojoj je prigodan referat podnio prof. Husein Čepalo, istakavši značaj obilježavanja ovih datuma.

Prisutnima su se obratili načelnik Huso Sušić i predsjedavajući Općinskog vijeća Naser Rujanac, te glavni imam Medžlisa IZ Donji Vakuf Amir ef. Čavak.

Kazali su da se radi o jednom od najznačajnijih praznika u evropskom kalendaru, koji i sve naredne generacije Evropljana trebaju čuvati od zaborava, s ciljem da se ne ponovi ideologija koja je u Drugom svjetskom ratu odnijela milione života.

Najavili su da će se obilježavanje Međunarodnog dana pobjede nad fašizmom u Donjem Vakufu nastaviti danas, odavanjem počasti svim žrtvama antifašističke borbe na lokaciji Partizanskog spomen-groblja i Centralno šehidskog spomen-obilježja.

Pozvali su sve stanovnike donjovakufske općine da svojim prisustvom uveličaju ove događaje.

Istakli su, također, da se današnji datum u Federaciji BiH obilježava i kao Dan Zlatnih ljiljana, te da Donji Vakuf ima četrnaest nosilaca ovog najvećeg ratnog priznanja Armije RBiH.

(FENA) L.A.


Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU