2 C
Sarajevo
Četvrtak, 2 prosinca, 2021
Još

  Obuka o borbi protiv krijumčarenja i ilegalne trgovine umjetninama

  ()

  Dvodnevna obuka o temi borbe protiv krijumčarenja i ilegalne trgovine umjetninama i kulturnim blagom završena je danas u Tuzli.

  Obuku su zajednički organizirali Misija OSCE-a u Bosni i Hercegovini (BiH), Centar protiv krijumčarenja umjetninama i Agencija za školovanje i stručno usavršavanje kadrova pri Ministarstvu sigurnosti BiH.

  Na obuci su učestvovali predstavnici policijskih agencija iz cijele BiH, Uprave za indirektno oporezivanje BiH i centara za edukaciju sudija i tužilaca u Republici Srpskoj i Federaciji BiH.

  – Glavni cilj obuke je bio podizanje svijesti i bolje razumijevanje ove oblasti u svrhu suprotstavljanja ovoj vrsti kriminalnih aktivnosti na prvoj i drugoj liniji graničnih provjera, kao i jačanje relevantnih istražiteljskih i tužilačkih kapaciteta – rekla je Selma Zeković, v.d. šefica Odjela za sigurnosnu saradnju Misije OSCE-a u BiH.

  Dodala je kako postoji potreba da se poboljša međuagencijska saradnja kako bi se na ovaj problem odgovorilo na sistematičan način, uključujući koordinaciju sa nadležnim agencijama u BiH, međunarodnim organizacijama, privatnim sektorom i obrazovnim institucijama.

  – Prema podacima baze ukradenih umjetnina u BiH Centra protiv krijumčarenja umjetninama, traga se za 180 umjetnina iz Međunarodne galerije portreta Tuzla, Umjetničke galerije Bosne i Hercegovine, Muzeja istočne Bosne i privatne kolekcije Mulabdić. Broj nestalih djela, prema dostupnim informacijama kojima raspolažemo, je puno veći, a u koji spadaju ne samo likovna umjetnička djela, nego i muzejski artefakti, manuskripti, kao i arheološki nalazi ilegalno iskopani na arheološkim lokalitetima u BiH, a koji se prodaju na crnom tržištu – izjavio je Dženan Jusufović, predsjednik Centra protiv krijumčarenja umjetninama.

  Tokom dva dana je razgovarano o temama u vezi sa krijumčarenjem i ilegalnom trgovinom umjetninama, uključujući zakonodavni okvir, praktične mjere za sprečavanje krijumčarenja i trenutno stanje u regionu u vezi sa krijumčarenjem i ilegalnom trgovinom umjetninama.

  Centar protiv krijumčarenja umjetninama je također predstavio priručnik pod nazivom „Način uvoza i izvoza umjetnina u Bosni i Hercegovini“, izrađen uz podršku Misije OSCE-a u BiH, saopćeno je iz OSCE-ove misije u BiH.

  (FENA) F.F.


  Koliko je koristan ovaj tekst?

  Prosjek ocjena / 5. Broj glasova:

  Članak još nema ocjena. Neka tvoja bude prva!

  Žao nam je što vam se članak nije svidio. Trudimo se da budemo bolji!

  Pomozite nam da unaprijedimo sadržaje!

  Recite nam kako možemo poboljšati sajt?

  NAJNOVIJE VIJESTI
  Možda vas zanima I OVO