Otvoren 17. Međunarodni sajam turizma i ekologije “List” u Lukavcu

Sedamnaesti međunarodni sajam turizma i ekologije List 2019. svečano je otvoren danas u Lukavcu.

Na sajmu, koji će biti održan od 9. do 11. maja, uz ambasade, ministarstva, turističke agencije i privredne komore, svoje proizvode i usluge predstavljat će hoteli, proizvođači hrane i pića, kože i tekstila, firme za preradu otpada i druge.

Lukavački sajam turizma i ekologije otvorio je premijer Tuzlanskog kantona Jakub Suljkanović. Na ceremoniji otvaranja obratili su se i direktor Lukavačkog sajma Izet Nuhanović, te načelnik Općine Lukavac Edin Delić.

Premijer TK Jakub Suljkanović je istakao da je Lukavački sajam dokazao da svojim postojanjem 17 godina zaredom plijeni pažnju ne samo Vlade TK-a, te da je ovo važan događaj i za TK i za Bosnu i Hercegovinu. Dodao je da je Vlada TK taj sajam proglasila manifestacijom od značaja za Kanton.

Direktor Lukavačkog sajma Izet Nuhanović je izrazio zadovoljstvo jer su svi izlagači koji su se prijavili došli.

Nuhanović je Feni kazao kako tokom trajanja sajma očekuje veliki broj posjetitelja.

– Lukavački sajam 17. godinu zaredom uživa punu podršku i Općine Lukavac, organizatora, Vlade TK i svih drugih nivoa vlasti u BiH, tako da meni je iskreno zadovoljstvo. Lukavac je pun gostiju, iako kiša pada neprestano, mi smo zadovoljni, dvorane su pune, sajmište je puno. Turistički smještajni kapaciteti u Lukavcu su popunjeni do zadnjeg mjesta. Sasvim sigurno smo organizaciju za ovaj sajam odradili na najbolji mogući način – kazao je Nuhanović.

Dodao je da će večeras u 19.00 sati biti održan koncert Halida Bešlića na centralnoj pozornici ispred sajmište, te da se očekuje veliki broj publike.

Na sajmu učestvuje 162 izlagača iz 11 zemalja i to su uglavnom predstavnici zemalja bivše Jugoslavije, te Albanije, Njemačke, Češke, Italije i Turske.

U okviru 17. izdanja ove manifestacije bit će održana predavanja o kontinentalnom turizmu i razvojnim šansama BiH, te okrugli sto o biciklizmu.

Također su planirane prezentacije narodnih običaja, nošnji i igara. Biće održano i takmičenje u pripremi hrane, a tu su i drugi kulturno-sportski sadržaji.

“List” organizuje Lukavački sajam u saradnji s Općinom Lukavac i Turističkom zajednicom TK, uz podršku Vlade TK.

Drugog dana sajma, u petak, prvi put će biti dodijeljena “Zvijezda turizma BiH“ za najveći doprinos razvoju turizma u BiH za 2018. godinu, dok će treći dan, učesnici sajma, bajkeri, planinari i ribari pripremati kotlić.

Manifestacija će se završiti sajamskom biciklijadom.


Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU