16.6 C
Sarajevo
Ponedjeljak, 27 rujna, 2021

Papa u Rumuniji pozvao na zajedništvo u ‘novoj fazi istorije’

Papa Franjo rekao je u petak u rumunskoj predsjedničkoj palati Cotroceni da se mora stvoriti saradnja između političkih, ekonomskih, društvenih i duhovnih snaga “kako bi se suočile s problemima ove nove faze u istoriji”.

– U cilju suočavanja s problemima u ovoj novoj fazi istorije, nalaženja odgovarajućih rješenja i odgovarajuće sile koja bi ih provela, moramo osnažiti pozitivnu saradnju između političkih, ekonomskih, društvenih i duhovnih snaga. Neophodno je da se okupe i predlože da se ne odustaje od najplemenitije vokacije države – da bude zabrinuta za zajedničko dobro svog naroda – izjavio je  papa Franjo.

– Zajednički rad kao način stvaranja istorije zahtijeva od nas plemenitost i da odustanemo od nečega iz vlastite vizije kako bismo stvorili harmoniju koja bi nam omogućila da napredujemo ka zajedničkom cilju. To je temelj plemenitosti. Tako se inkluzivno društvo može izgraditi – kazao je.

Papu Franju pozdravio je danas u predsjedničkoj palati Cotroceni u Bukureštu rumunski predsjednik Klaus Iohannis uz najviše vojne počasti na ceremoniji održanoj na trgu Marinescu.

– Ovo je divan i značajan dan – izjavio je  Iohannis uoči dolaska Pape, prenosi rumunska novinska agencija Agerpres.

(FENA) B.D.


0 0 Glasovi
Article Rating
Pretplatite se
Obavijesti o
guest
0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledajte sve komentare
- Oglašavanje -
NAJNOVIJE
Možda vas zanima