1 C
Sarajevo
Utorak, 30 studenoga, 2021
Još

  Poslodavci protiv Nacrta Zakona o PDV-u kojeg je predložila UIO BIH

  ()

  Uprava za indirektno oporezivanje (UIO) Bosne i Hercegovine pripremila je prijedlog Nacrta novog Zakona o PDV-u, a kao razlog za njegovo donošenje navodi se usklađivanje odredbi sa Direktivama EU za oblast indirektnih poreza.

  Iz Udruženja poslodavaca Federacije Bosne i Hercegovine naglašavaju da je proklamovano usklađivanje sa Direktivama EU urađeno vrlo selektivno, u pripremi i u predloženim zakonskim rješenjima.

  Podsjećaju da Direktive EU propisuju da zainteresirana javnost mora biti uključena u sve faze izrade propisa, što podrazumijeva mogućnost podnošenja inicijative za donošenje izmjena i dopuna propisa, učešće u izradi radnog materijala, kao i učešće u konsultacijama i javnim raspravama.

  – U prijedlog Nacrta Zakona o PDV-u nije ugrađena nijedna od ključnih primjedbi UPFBiH, kao što su pomjeranje roka plaćanje PDV-a sa 10. na posljednji dan u mjesecu, plaćanje poreza po naplati fakture za male poreske obveznike te nemogućnost priznavanja odbitnog PDV-a za neplaćene fakture. Predloženi nacrt je samo ‘autističan’ pokušaj donošenja zakonskog rješenja koje samo na prvi pogled ima za cilj prikupiti što više sredstava po osnovu PDV-a – ističu iz UPFBiH.

  U UPFBiH naglašavaju da prijedlog Nacrta zakona o PDV-u nije reformski, niti stimulativan za privredu pa u tom smislu neće dovesti do povećanja privrednih aktivnosti, niti proširenja poreske osnovice za prikupljanje PDV-a.

  – Zbog svega navedenog, UPFBiH ne podržava donošenje Zakona o PDV-u u ovakvom tekstu i poziva zastupnike u Parlamentu FBiH i NSRS, kao i Parlamentu BiH, da ne podrže novi Zakon o PDV-u, u predloženom obliku. Poziva UIO da ozbiljno pristupi izradi teksta Zakona o PDV-u uzimajući u obzir dosadašnju praksu i iskustva primjene Zakona te kroz preciznije definisanje odredbi omogući da Zakon bude primjenljiv u praksi – zaključili su, saopćeno je iz Udruženja poslodavaca FBiH.

  (FENA) M.L.


  Koliko je koristan ovaj tekst?

  Prosjek ocjena / 5. Broj glasova:

  Članak još nema ocjena. Neka tvoja bude prva!

  Žao nam je što vam se članak nije svidio. Trudimo se da budemo bolji!

  Pomozite nam da unaprijedimo sadržaje!

  Recite nam kako možemo poboljšati sajt?

  NAJNOVIJE VIJESTI
  Možda vas zanima I OVO