Ponedjeljak, 26 srpnja, 2021

Postignut sporazum o prekidu vatre u Gazi

Sporazum o prekidu vatre posredstvom Egipta postignut je između Izraela i palestinskih frakcija kako bi se okončao posljednji val smrtonosnog nasilja koji je potresao opkoljeni Pojas Gaze od petka,  i u kojem je poginulo  25 Palestinaca i četiri Izraelca, prenosi palestinska novinska agencija WAFA.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -

Dopisnik agencije WAFA izvijestio je, pozivajući se na neimenovani egipatski izvor, da je zahvaljujući naporima Egipta postignut sporazum o prekidu vatre između palestinskih frakcija u Gazi i Izraela, a primirje je stupilo na snagu u 4.30 sati  po lokalnom vremenu (01:30 GMT).

Potvrdio je da sporazum o prekidu vatre uključuje zaustavljanje izraelskog napada na Gazu i olakšavanje izraelske blokade na tom području, uključujući otvaranje graničnih prijelaza, uz zaustavljanje napada na ribare, poljoprivrednike i demonstrante  u Gazi.

U izraelskim zračnim napadima i bombardiranju Gaze od petka ubijeno je najmanje 25 Palestinaca, uključujući dvije trudnice i dvoje  male djece, a ranjene su 154 osobe, uz velika razaranja.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -

Četiri Izraelca ubijena su u raketnom napadu iz Gaze na jugu Izraela.

Izraelski ratni avioni izveli su  oko 150 napada u kojima je  u  artiljerijskom granatiranju uništeno 200 civilnih objekta, uključujući stambene zgrade, trgovine i medijske institucije.

Izrael je u proteklom desetljeću pokrenuo tri velika napada na Gazu koja su teško oštetila infrastrukturu  palestinske enklave.

Izrael je povukao svoje trupe i doseljenike iz Gaze 2005. godine, ali je od 2007. zadržao čvrstu kontrolu nad kopnenim i morskim granicama, uskraćujući siromašnoj enklavi sa dvomilionskom palestinskom populacijom njihova osnovna prava i uzrokujući pad životnog standarda zajedno s nezapamćenim stopama nezaposlenosti i siromaštvom, navodi Wafa.

Izrael navodi kako je blokada neophodna kako bi se obustavila isporuka oružja Hamasu, s kojim je vodio tri rata od kako je ova grupa preuzela kontrolu nad Gazom 2007. godine, dvije godine nakon što je Izrael povukao svoje trupe i naseljenike iz područja.

(FENA) B.D.


- Tekst se nastavlja nakon oglasa -

2 KOMENTARI

0 0 Glasovi
Article Rating
Pretplatite se
Obavijesti o
guest
2 Comments
S najviše glasova
Najnovije Najsstarije
Ugrađene povratne informacije
Pogledajte sve komentare
- Oglašavanje -

Vijesti danas