3.8 C
Sarajevo
Subota, 4 prosinca, 2021
Još

  Potvrđena presuda za ratne zločine u predmetu Akeljić i drugi

  ()

  Apelaciono vijeće Državnog suda potvrdilo je prvostepenu presudu kojom su Minet Akeljić, Šaban Haskić, Senad Bilal i Hazim Patković osuđeni na 27 godina zatvora zbog zločina počinjenih nad civilima zatočenim 1993. u Kruščici kod Viteza.

  Iz Suda je navedeno kako su kao neosnovane odbijene žalbe Tužilaštva BiH, odbrane Akeljića i optuženog lično, kao i žalbe odbrana Haskića, Bilala i Patkovića. Također je navedeno da se potvrđuje prvostepena presuda.

  Prvostepenom presudom iz oktobra 2018. Akeljić i Haskić su osuđeni na po sedam godina zatvora, Bilal na osam, a Patković na pet godina zatvora, te su proglašeni krivim za fizičko, psihičko i seksualno zlostavljanje hrvatskih civila u zatočeničkom objektu “Crna kuća” u Kruščici u periodu od jula do novembra 1993. godine, dok je Šemsudin Đelilović oslobođen optužbi.

  Ostali su također oslobođeni u vezi s pojedinim tačkama optužnice, između ostalog za zločin protiv ratnih zarobljenika. Akeljić je proglašen krivim kao nekadašnji komandir Vojne policije Prvog bataljona 325. brdske brigade Armije BiH, a ostali kao vojni policajci.

  Na ovu presudu ne postoji pravo žalbe, prenosi BIRN BiH.

  (FENA) H.D.


  Koliko je koristan ovaj tekst?

  Prosjek ocjena / 5. Broj glasova:

  Članak još nema ocjena. Neka tvoja bude prva!

  Žao nam je što vam se članak nije svidio. Trudimo se da budemo bolji!

  Pomozite nam da unaprijedimo sadržaje!

  Recite nam kako možemo poboljšati sajt?

  NAJNOVIJE VIJESTI
  Možda vas zanima I OVO