9 C
Sarajevo
Četvrtak, 23 rujna, 2021

Površina zaštićenih područja u BiH iznosi 2,28 posto

Trenutna površina zaštićenih područja u cijeloj BiH iznosi 2,28 posto, za Federaciju BiH 3,24 posto, a za Republiku Srpsku 1,28 posto, dok je prostorno planskom dokumentacijom predloženo da se zaštiti od 15 do 20 posto površine u oba entiteta, saopćeno je iz Federalnog ministarstva okoliša i turizma povodom Međunarodnog dana biološke raznolikosti.

Taj dan se obilježava 22. maja prema odluci Ujedinjenih nacija u cilju podsjećanja na dan usvajanja Konvencije o biološkoj raznolikosti 1992. godine u Nairobiju.

Konvencija ujedno predstavlja najznačajniji međunarodni dokument kojim se države članice, među kojima je i Bosna i Hercegovina, obavezuju na zaštitu i očuvanje svih oblika života na Zemlji uzimajući u obzir održivo korištenje komponenti biološke raznolikosti i adekvatnu raspodjelu dobrobiti korištenja genetskih resursa.

Bosna i Hercegovina je 2002. godine ratificirala Konvenciju o biološkoj raznolikosti i postala punopravna članica Konvencije poštujući sve obaveze prema istoj.

Federalno ministarstvo okoliša i turizma je ispred Bosne i Hercegovine nacionalna fokalna institucija (National Focal Point – NFP) koja od ratifikacije Konvencije do danas koordinira i ispunjava obaveze prema Konvenciji.

Kartagena protokol o biosigurnosti je ratificiran 2009. godine kao jedan od provedbenih mehanizama Konvencije o biološkoj raznolikosti. Nagoja protokol ili Protokol o pristupu genetskim resursima i koristima koje proizilaze iz njihovog korištenja Bosna i Hercegovina još nije ratificirala, ali su u toku pripremne aktivnosti.

U prošloj godini je obilježen jubilej Konvencije (25 godina), dok se u narednoj godini navršava decenija provođenja mjera i aktivnosti za dostizanje strateških ciljeva do 2020. godine.

- Oglašavanje - površina zaštićenih područja u bih iznosi 2,28 posto

Pristupanjem Konvenciji o biološkoj raznolikosti Bosna i Hercegovina se obvezala na periodično izvještavanje. Izvještajima prema Konvenciji se procjenjuju nacionalne mjere preduzete za implementiranje Konvencije, kao i efektivnost aktivnosti za postizanje ciljeva Konvencije.

Do danas, Bosna i Hercegovina je predala ukupno pet nacionalnih izvještaja i ažurirala Strategiju i akcioni plan za biološku raznolikost, a u toku je finalizacija Šestog Nacionalnog Izvještaja prema Konvenciji o biološkoj raznolikosti.

U BiH su pokrenute aktivnosti koje vode do uspostavljanja novih zaštićenih područja i na izradi valorizacijskih studija za odabrana područja koja su predložena za zaštitu.

Naime prilikom ovih istraživanja utvrdit će se diverzitet flore i faune, kao i specifičnosti određenih područja, te će biti pripremljena dokumentacija za procedure proglašenja novih zaštićenih područja, saopćeno je iz tog ministarstva.

(FENA) M.B.


0 0 Glasovi
Article Rating
Pretplatite se
Obavijesti o
guest
0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledajte sve komentare
- Oglašavanje -
NAJNOVIJE
Možda vas zanima