Subota, 24 srpnja, 2021

Premijer Novalić sa studentima Pravnog fakulteta Zenica: Mladi su budućnost BiH

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić, danas je primio članove arbitražnog tima Pravnog fakulteta Univerziteta u Zenici koji je sa Univerzitetom “Lomonosov” iz Rusije podijelio treće mjesto na svjetskom “Vis Moot” takmičenju iz međunarodne trgovačke arbitraže u Beču.

Prijemu su prisustvovali članovi tima studenti Amina Hasanović, Ajna Mahmić, Emir Živčić i Ibrahim Palalija i mentor prof. dr. Zlatan Meškić.

Nakon što su se prošle godine plasirali među 16 najboljih ekipa u svijetu, tim zeničkog Pravnog fakulteta ove godine je ostvario dosad najbolji rezultat, otkad učestvuje na tom takmičenju, a uspjeh je značajniji, jer je ove godine u konkurenciji bilo 378 timova iz cijelog svijeta.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -

Čestitajući zeničkom akademskom timu na ostvarenim rezultatima, federalni premijer je rekao da je to radosna i ohrabrujuća vijest za generacije mladih Bosne i Hercegovine i dokaz da se sve može postići kad se želi, radi i sanja.

Novalić je tim uspješnim mladim ljudima dodijelio novčane nagrade u iznosu od po 500 KM.

– Od prve godine mandata izdvajamo budžetska sredstva za zapošljavanje mladih. Znamo da to nije dovoljno, ali pokazatelji o ekonomskom rastu obećavaju da će i drugi, privreda posebno, imati više mogućnosti za ove namjene – rekao je Novalić.

Studenti su istakli kako je njihov uspjeh poruka mladima da trebaju ostati i graditi budućnost u Bosni i Hercegovini.

– Drago mi je da smo pokazali da ono što je “vani” ne mora da znači da je bolje i kvalitetnije. Dobro je i da smo pokazali da nema ništa bez rada i truda, i da jednostavno morate proći taj proces učenja i istraživanja – kazala je studentica Amina Hasanović.

“Willem C. Vis International Commercial Arbitration Moot” je takmičenje u međunarodnoj arbitraži i međunarodnom poslovnom pravu. Organizator je Association for the Organization and Promotion of the Willem C. Vis International Commercial Arbitration Moot, a sponzorske organizacije su mnogi poznati svjetski univerziteti, centri za arbitražno rješavanje sporova, Komisija UN-a za međunarodno trgovačko pravo (UNCITRAL) i Pravni fakultet Univerziteta u Beču, saopćeno je iz Ureda Vlade FBiH za odnose s javnošću.


- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
0 0 Glasovi
Article Rating
Pretplatite se
Obavijesti o
guest
0 Comments
Ugrađene povratne informacije
Pogledajte sve komentare
- Oglašavanje -

Vijesti danas