22 C
Sarajevo
Srijeda, 25 svibnja, 2022

  Prezentirana Studija o zbrinjavanju otpada životinjskog porijekla u ZDK-u

  Zenica je danas bila domaćin završnoj Konferenciji na kojoj su prezentirani Studija izvodljivosti zbrinjavanja otpada životinjskog porijekla i Program uklanjanja postojećih odlagališta, jama i grobalja za otpade životinjskog porijekla s procjenom sredstava za područje Zeničko-dobojskog kantona (ZDK).

  Projekt koji je tokom prošle i ove godine realizirao Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica (INZ), uz vlastita sredstva, sufinansiran je od Fonda za zaštitu okoliša FBiH, te predstavlja prvi takav sveobuhvatan dokument na području cijele BiH.

  Ta činjenica je značajnija kad se zna da je na području ZDK registrovano 25 posto stočnog fonda cijele države, a i dva najveća prerađivačka kapaciteta i bh. izvoznika se nalaze na području ovog kantona.

  – Na projektu je radilo pet stručnjaka INZ-a. Stanje odlaganja otpada nije samo ekološki, nego i zdravstveni problem, a za sobom vuče i negativno odražavanje na turizam i druge oblasti života – istakla je Adela Beriša Fazlagić, projekt menadžer i stručni saradnik za projekte u INZ-u.

  Ti strateško-akcioni dokumenti, izrađeni su na osnovu stvarnih pokazatelja i podataka prikupljenih kroz obilaske općina/gradova i subjekata, u kojima je prikazano stvarno stanje o količinama, subjektima, divljim deponijama, trenutnim načinima odlaganja i primjerima dobre prakse, te su dati prijedlozi za rješavanje ovog velikog ekološkog, zdravstvenog, ekonomskog i turističkog problema.

  Pored toga, Studijom su date preporuke o upravljanju i zbrinjavanju animalnog otpada na području ZDK u skladu s međunarodnim preporukama i prioritetizaciji tog problema u BiH kao i preporukama kantonalnih strateških dokumenata.

  Studija će prvi put stručnoj i široj javnosti biti predstavljena na pomenutoj konferenciji.

  Iako je Studija izrađena za ZDK, s obzirom na ozbiljnost i značaj problematike za sve općine, kantone i druge nivoe vlasti, njena metodologija, sadržaj i preporuke, itekako su važne i primjenjive u drugim općinama, kantonima i nadležnim ministarstvima i institucijama.

  Rusmir Goletić, dr.vet.med., stručni saradnik za veterinarsko javno zdravstvo i ekologiju, je istakao da je postoji visoka spremnost i želja za rješavanjem ovih problema u svih dvanaest općina ZDK.

  – Studija je željela da dadne startne odgovore, da ukaže da jame i grobnice trebaju biti izgrađene na pravilan način, barem kao privremeno rješenje, i to da budu neporopusni objekti, bez ocjeđivanja u podzemne vode, za što postoje tehnologije i načini – istakao je, između ostalog, Goletić.

  Konferencija je okupila učesnike iz oba bh. entiteta, pa je bila prilika za razmjenu informacija o načinu rješavanja, zakonskim odrednicama i primjerima praktičnog rješavanja ovih problema u drugim dijelovima BIH.

  Program i studija prezentirani danas u Zenici, predstavljaju prvi konkretan rezultat onog što je traženo putem Strategije i Studije koju je na nivou BiH usvojilo Vijeće ministara BiH, a kojima je preporučena izrada strateških pristupa i rješenja problema neadekvatnog upravljanja animalnim otpadom na nižim nivoima – kantonima i općinama.

  Studija Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica u ZDK-u pionirski je potez ovog tipa u BiH, saopćeno je iz og instituta.


  Koliko je koristan ovaj tekst?

  Prosjek ocjena / 5. Broj glasova:

  Članak još nema ocjena. Neka tvoja bude prva!

  Kako ovaj članak smatrate korisnim...

  Pratite nas na društvenim mrežama

  Žao nam je što vam se članak nije svidio. Trudimo se da budemo bolji!

  Pomozite nam da unaprijedimo sadržaje!

  Recite nam kako možemo poboljšati sajt?

  TNT Portal
  TNT Portalhttps://tntportal.ba/
  TNT Portal donosi najnovije vijesti iz BiH, lokalne vijesti iz BiH, oglase za posao i zanimljive članke.
  DRUGI UPRAVO ČITAJU
  MOŽDA VAS ZANIMA