Privrednici poručili: BiH pruža odlične prilike za investiranje

Bosna i Hercegovina pruža odlične prilike za investiranje – poručili su bh. privrednici tokom sesije “Investirajte u Bosnu i Hercegovinu: Investirajte u profitabilne projekte“, koja je održana u sklopu Godišnjeg sastanka EBRD-a koji traje od 7. do 9. maja u Sarajevu.

O prednostima ulaganja u BiH govorili su predstavnici različitih privrednih grana, a sve je ilustrirano i kratkim promotivnim filmovima.

Član Nadzornog odbora Prevent Grupe Almir Jazvin je kazao da su već više od 20 godina u ovom sektoru i ulažu u automobilsku industriju i proizvodnju. Naveo je da ASA Prevent grupa ima 14 hiljada uposlenih širom svijeta. Imaju ključne brendove u različitim oblastima – u oblasti modne industrije, automobilske industrije, proizvodnog sektora.

– Nastavljamo kontinuirano da radimo i da se razvijamo, ne samo u automobilskoj industriji, nego i da koristimo potencijal drugih sektora u okviru privatnog sektora, te da popunimo jazove koji postoje u drugim sektorima, pa čak i u sektoru zdravstva, proizvodnje i prodaje različitih roba – kazao je Jazvin.

Komercijalni menadžer u Mljekari Livno Zdravko Markov je predstavio ovu kompaniju kao jedan uspješan biznis u poljoprivrednom sektoru BiH.

Prema procjeni konkurentnosti agrobiznis lanaca vrijednosti, koje je Svjetska banka pravila prije nekoliko godina, poljoprivreda, odnosno mljekarstvo je prvo u smislu potencijala, zatim proizvodnja mesa, te proizvodnja voća.

Istaknuo je da je Mljekara Livno najveći proizvođač sira, navodeći da otprilike 7,5 miliona litara mlijeka svake godine procesuiraju i izvoze u EU, kao i u zemlje regije, ponekad i u SAD i Tursku. Kompanija želi, kazao je, očuvati tradiciju proizvodnje sira, napominjući da je njihov sir poznat izvan naše zemlje te izvan naše regije i prisutan je na globalnom tržištu.

Po njegovim riječima, Mljekara Livno nije samo tu da očuva tradiciju. Stalno rade na poboljšanju kvaliteta hrane i unapređanja svojih proizvoda.

– Imamo certifikate sa međunarodnog tržišta, kao što su ISO certifikati, HACCAP, Halal certifikati. U proizvodnji tvrdog sira imamo različite vrste sira koji su prepoznate u cijeloj regiji. Mlijeko koje koristimo dolazi s nezagađenih planinskih područja i obrađuje se u našoj mljekari. Imamo različite vrste sireva i naši kupci, kada probaju naš sir, mogu osjetiti ukus različitog začinskog bilja koje dolazi s ovih prolanaka – naveo je Markov.

Naglasio je da rade kontinuirano i na obrazovanju, i unapređenju i razvoju, kao i da žele zaštititi naziv njihovog livanjskog sira.

Dino Osmanbegović iz kompanije MS&WOOD je kazao da je velika odgovornost predstavljati drvnu industriju u BiH, koja predstavlja osam posto BDP-a i 11 posto izvoza naše države.

Po njegovim riječima, ovo je industrija koja se najbrže razvija i raste.

– Imamo dobre rezultate i u povećanju obima prizvodnje i obima izvoza. MS&WOOD je kompanija koju ja predstavljam i ono što smo mi već napravili jeste da smo osigurali održivost kompanije i pozitivan utjecaj na lokalno i šire okruženje – kazao je Osmanbegović.

Dodao je da su fokusirani na zapošljavanje, tako da njihova radna snaga za njih predstavlja najveći resurs. Imaju centar za edukaciju, ulažu u obuku i edukaciju obučenih ljudi.

– BiH je tradicionalno izvor stručnjaka u blasti drvne industrije – naveo je on.

Generalni menadžer HeidelbergCement grupe i Tvornice cemeta u Kaknju Branimir Muidža, koji je i predsjedavajući Vijeća stranih investitora, kazao je da mu nije poznat nijedan ozbiljni investitor koji je izgubio kapital u ovoj državi.

– Ako možete jednu poruku izvući iz ova tri dana, to bi mogla biti upravo ova. Ova država pruža odlične prilike za investiranje, svi imaju veoma dobru stopu povrata i treba iskorisiti tu priliku ulaganja u ovu državu – poručio je Muidža.

Predsjednik Upravnog odbora BIT saveza (ICT sektor) Edin Deljkić, je kazao da je IT industrija budućnost naše zemlje.

Naveo je da IT industrija ima veliki udio u BDP-u naše zemlje. Plaće su dva do tri puta veće nego u prosjeku u zemlji, potpuno je okolišno prihvatljiva i zapošljava mlade ljude, mlađe od 35 godina.

Igor Gordić iz Olimpijskog centra Jahorina je, govoreći o tome zašto treba investirati u BiH, kazao da uz ogromne konkurentne prednosti nad drugim zemljama, BiH ima resurse, ogroman prirodni potecijal, radnu snagu punu znanja i ljude koji su, kaže, uvijek spremni poželjeti dobrodošlicu.

– Ovoj zemlji su potrebna vaša ulaganja da bi kapitalizirala svoj potencijal i svoje resurse. Zato su nam potrebna strana ulaganja, kako bismo unaprijedili svoju infrastrukturu, posebno kad govorimo o vertikalnom transport te postojećim objektima i skijaškim stazama koje imamo – poručio je Gordić.

Po njegovim riječima, BiH ima potencijalni rast od 10 posto u ovoj oblasti i projekcije su da će se tako i nastaviti. Istaknuo je da od 2010. godine imaju stabilan priliv turista, a  svake godine se povećava za pet do deset posto.


Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU