15 C
Sarajevo
Subota, 18 rujna, 2021

Projekt D-0 ARK Underground učesnik konferencije o kulturnoj raznolikosti u UN-u

U sjedištu Ujedinjenih nacija u New Yorku, u povodu Svjetskog dana kulturne raznolikosti za dijalog i razvoj, koji se obilježava 21. maja, na inicijativu šefa Ureda UNESCO-a u BiH Siniše Šešuma, centrala UNESCO-a delegirala je kao jednog od učesnika ove konferencije na visokom nivou Projekt Bijenale savremene umjetnosti D-0 ARK Underground.

Uvodne riječi pred otvaranje događaja uputili su predsjednica Generalne skupštine Ujedinjenih nacija Maria Fernanda Espinosa Garces i pomoćnik generalne direktorice UNESCO za kulturu Ernesto Ottone R.

U sklopu događaja održana su dva panela, a govornici su bili direktor Solomon R. Guggenheim Muzeja i Fondacija Richard Armstrong, British Council director arts Kate Arthurs, ministri kulture iz Argentine, Kolumbije, Urugvaja, Burkine Faso, Jamajke i drugi mnogobrojni predstavnici umjetničkih i kulturnih organizacija iz Kanade, Australije, Perua, Katara …

Prijepodnevni panel ticao se tema kulturne raznolikosti kao zajedničko naslijeđe čovječanstva te kultura i edukacija – osnove održivosti, dok se naredni panel bavio temom kultura kao poluga za promjene, inovacije, osnaživanje, jednakost.

Izlaganje na panelu imao je i osnivač i direktor Projekta Bijenale Edo Hozić, koji je upoznao učesnike konferencije o Projektu, na koji način kultura može napraviti društvene promjene te kako možemo graditi kulturu održivog razvoja za sadašnje i buduće generacije pretvarajući javni prostor u mjesto dijaloga.

Hozić je poziv za učešće na konferenciji dobio od predsjednice Generalne skupštine UN-a Marie Fernande Espinosa Garces, saopćeno je iz Direkcije Projekta Bijenale.

- Oglašavanje - projekt d-0 ark underground učesnik konferencije o kulturnoj raznolikosti u un-u

(FENA) M.L.


0 0 Glasovi
Article Rating
Pretplatite se
Obavijesti o
guest
0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledajte sve komentare
- Oglašavanje -
NAJNOVIJE
Možda vas zanima