Razvojna agencija “ZEDA” želi razviti izradu dizajniranog namještaja i u Zenici

Zenička razvojna agencija ZEDA organizirala je danas stručnu radionicu/okrugli sto pod nazivom “Dizajn u drvopreradi i mogućnosti upotrebe drveta u arhitekturi i uređenju eneterijera”, na kojoj su predavači bili i profesori s Univerziteta Zenica (UNZE) te predstavnici kompanije “MS&Wood” iz Fojnice.

Kako je istakao direktor te zeničke agencije Senad Pašalić, oni pokušavaju napraviti malo drugačiju priču, u oblasti po kojoj Grad Zenica nije baš nešto prepoznatljiva. Pašalić dodaje kako su uspostavom Laboratorije za ispitivanje namještaja i sigurnosti proizvoda za Bosnu i Hercegovinu, zatim saradnjom sa proizvođačima namještaja te u tim koracima uvijek uključenim i dizajnerima, došli do zaključka da se na ovu temu treba pričati.

– Finalni proizvod, koji ima svoju funkcionalnu upotrebu od krajnjeg korisnika, ima puno višu dodatnu vrijednost, odnosno cijenu negoli je to daska, greda ili slični elementi koji su se tradicionalno izvozili s ovih prostora. Uloga dizajnera u procesu kreiranja finalnih proizvoda je velika i nezaobilazna – kazao je Pašalić, koji je napomenuo kako proizvodi koje su kreirali bh. dizajneri i proizvele domaće kompanije, na sajmovima diljem svijeta posljednjih 15-ak godina nagrađeni značajnim, uglavnom prvim nagradama.

– Uvijek je to produkt i rješenje domaćih ljudi, domaćih dizajnera. Zato je naša želja bila da tu priču pokrenemo i u Zenici, da dizajn ne bude eksluzivitet nekih drugih sredina. Zenica je grad koji ima 17-18 firmi koje se bave proizvodnjom namještaja, koje izvoze i dio su međunarodnih grupacija koje distribuziraju namještaj diljem svijeta – ističe Pašalić, koji dodaje kako žele u drugom smjeru okrenuti percepciju Zenice kao grada metala i teške industrije.

Laboratorija ZEDA-e, koja postoji od 2013. godine i od prvog dana sarađuje s UNZE-om, a bila je i klica osnivanja novog Odsjeka za dizajn i drvopreradu na Mašinskom fakultetu UNZE-a, na koji će prvi put upisati 40 studetana.

Voditelj tog odsjeka profesor Darko Petković predavao je na temu: “Kako povezati dizajn i tehnologije u cilju daljeg razvoja drvoprerađivačkog sektora u BiH”.

– Obrazovanje treba da bude multidisciplinarno, s ciljem da student drvoprerade ne uče samo tehnologije, nego i dizajn, ekonomske stvari, tehnološke aspekte proizvodnje, poslovanje firme… Cilj je dobiti inžinjera koji će razumjeti dizajnera te zajedno doći do proizvoda više dodatne vrijednosti, a koji će i značajno povećati kapacitet naših proizvođača – napomenuo je Petković.

Predstavnik kompanije “MS&Wood” Sedin Ćeman naveo je kako ta kompanija ima 360 zaposlenih, od kojih je 45 posto žena te da godišnje proizvedu oko 500.000 komada proizvoda. Godišnji prihod te kompanije iznosi 15 miliona eura.

– Strateško opredjeljenje kompanije je da širenjem kapaciteta dođemo do proizvoda veće dodane vrijednosti te da do 2025. godine postanemo prepoznatljiv brend u proizvodnji namještaja širom svijeta. To je naša misija – kazao je Ćeman.

(FENA) H.D.


Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU