Redovita marka HP Mostar s motivom katakomba u Jajcu

Hrvatska pošta (HP) Mostar tiskala je redovitu poštansku marku “Arheološko blago 2019.” s motivom katakombi u Jajcu, kršćanske vjerske građevine koja je nacionalni spomenik Bosne i Hercegovine.

U pisanim izvorima Jajce se prvi put spominje 1396. godine u vrijeme vladavine Hrvoja Vukčića Hrvatinića kada grad doživljava politički i kulturni razvoj. Pretpostavlja se da su tada u živoj stijeni isklesane katakombe kao grobnica za njega i njegovu obitelj, priopćeno je iz HP-a Mostar.

Pred ulazom u narteks (ulazni trijem), na stijeni u predvorju s lijeve i desne strane vrata, uklesane su dvije nedovršene figure. Muška figura u lijevoj ruci drži spušteni mač, a do nje se nalazi naznaka grba, vjerojatno grba Hrvoja Vukčića Hrvatinića. Uklesana ženska figura u lijevoj ruci ima heraldički znak.

Narteks, iz kojega se ulazi u glavni dio prostorija, djelomično je zidan kamenom i pokriven bačvastim svodom. Iznad baptisterija s krstionicama isklesani su lučni otvori. U glavnom dijelu crkve, uz bočne zidove, u podu su smještene grobnice. Na lijevoj strani nalazi se udubina na kraju koje je isklesan dvostruki križ, a desno i lijevo od njega sunce i polumjesec. Iz glavne prostorije četiri stube vode u kriptu s oltarom koji ima perforaciju u obliku dvostrukog križa, također s polumjesecom i suncem.

Autorica likovnog rješenja marke je Magdalena Džinić Hrkać. Izdanje se, kao i starija izdanja poštanskih maraka HP Mostar, može kupiti jednostavno i online putem web shopa www.epostshop.ba

(FENA) I.B.

http://www.fena.ba/article/1090177/redovita-marka-hp-mostar-s-motivom-katakomba-u-jajcu


Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU