Sjećanje na 2.august i genocid nad Romima u Drugom svjetskom ratu (VIDEO)

U organizaciji Udruženja žena Romkinja “Bolja budućnost”, Tuzla se danas prisjeća žrtava romske nacionalnosti u Drugom svjetskom ratu.

Ovi dani su najteži za Rome, jer je početkom augusta 1944. godine život izgubilo na hiljade Roma.

– Do sada smo posjećivali Donju Gradinu, gdje su ukopane žrtve. Ove godine smo odlučili prije našeg polaska upoznati javnost šta se to dešavalo u Drugom svjetskom ratu – kaže Indira Bajramović, predsjednica Udruženja žena Romkinja “Bolja budućnost”.

Nad Romima su vršeni najstrašniji zločini u Drugom svjetskom ratu.

– Da se dovoljno govorilo o civilizacijskoj sramoti i genocidu u Drugom svjetskom ratu, onda se genocid ne bi dogodio u BiH u periodu 1992-1995. – upozorio je gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović.

U nacističkom koncentracijskom logoru Auschwitz ubijeni su deseci hiljada Roma, a jedna od najtragičnijih epizoda dogodila se u noći s 2. na 3. august 1944. godine kada su nacisti ubili posljednju grupu od 2.897 Roma. U spomen na taj događaj, Vijeće Europe je, na inicijativu brojnih romskih organizacija proglasilo 2. august Međunarodnim danom sjećanja na romske žrtve holokausta.

Svake godine tog dana se na romskom groblju u Uštici okupljaju mnogobrojni Romi i prijatelji romske zajednice odavajući počast nevinim žrtvama ovog užasnog logora.

(FENA) H.D.


Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU