10 C
Sarajevo
Subota, 21 svibnja, 2022

  Sjednica VSTV-a BiH/ Imenovanje zamjenika državnog tužitelja na dnevnom redu

  Visoko sudsko i tužiteljsko vijeće Bosne i Hercegovine (VSTVBiH) zakazalo je dvodnevno zasjedanje za danas i sutra, a, između ostalog, u prijedlogu dnevnog reda je i Informacija – dopis Evropske komisije, odnosno ekspertska analiza u vezi s preporukama Peer Review misije.

  Kako je planirano, članovi tog regulatornog tijela razmatrat će Srednjoročni plan rada VSTV-a BiH za period 2020. – 2022. godine, kao i Statistički izvještaj o radu sudova i tužiteljstava za period 01.01. do 30.06.2019. godine.

  U prijedlogu dnevnog reda je i Godišnji izvještaj o provedbi planova integriteta u pravosudnim institucijama u BiH u 2018. godini, te Informacija Komisije za prijem, evidenciju i postupanje sa prijavama korupcije u VSTV-u BiH o provedenim prethodnim radnjama utvrđivanja osnovanosti zaprimljene prijave.

  U sklopu procesa imenovanja, predviđeno je imenovanje zamjenika glavnog tužitelja Tužiteljstva BiH (dvije pozicije).

  Kako je Feni rečeno u VSTV-u BiH, na javni konkurs za popunu spomenutih pozicija prijavilo se ukupno 18 kandidata, od kojih je na razgovor pozvano 16. Jedan je, u međuvremenu, odustao, dok drugi nije ispunjavao predviđene uvjete. Dva kandidata dolaze izvan Tužiteljstva BiH, a ostali su uposlenici tog tužiteljstva.

  U skladu s procedurom i aktima VSTV-a nije predviđeno da kandidati za poziciju zamjenika državnog tužitelja prezentiraju vlastiti program rada, kao što je to slučaj kod imenovanja glavnog tužitelja Tužiteljstva BiH.

  Članovi VSTV-a bi, kako je planirano, trebali utvrditi prijedlog nadležnim organima u vezi sa njihovim predlaganjem i imenovanjem sudija Ustavnog suda Federacije BiH.

  Jedna od tačaka dnevnog reda odnosi se na tematski izvještaj Misije OSCE-a u BiH u vezi predmeta ratnih zločina pod nazivom “Upravljanje predmetima ratnih zločina u postupku pred Tužilaštvom BiH”, a u sklopu projekta – Unapređenja rada na predmetima ratnih zločina u BiH.

  VSTVBiH će razmatrati i pitanja iz domena unapređenja početne obuke za novoimenovane sudije i tužitelje u okviru entitetskih centara za edukaciju sudija i tužitelja, te Informaciju o razvoju sistema mentorstva za novoimenovane sudije.

  (FENA) E.F.

   


  Koliko je koristan ovaj tekst?

  Prosjek ocjena / 5. Broj glasova:

  Članak još nema ocjena. Neka tvoja bude prva!

  Kako ovaj članak smatrate korisnim...

  Pratite nas na društvenim mrežama

  Žao nam je što vam se članak nije svidio. Trudimo se da budemo bolji!

  Pomozite nam da unaprijedimo sadržaje!

  Recite nam kako možemo poboljšati sajt?

  TNT Portal
  TNT Portalhttps://tntportal.ba/
  TNT Portal donosi najnovije vijesti iz BiH, lokalne vijesti iz BiH, oglase za posao i zanimljive članke.
  DRUGI UPRAVO ČITAJU
  MOŽDA VAS ZANIMA