2 C
Sarajevo
Četvrtak, 2 prosinca, 2021
Još

  Skupština SBK raspravljala o štetama od poplava

  ()

  Štete od poplava, koje su u februaru pogodile Srednjobosanski kanton, iznose oko šest miliona maraka, navedeno je u Informaciji o štetama i poduzetim mjerama na njihovom otklanjanju koju je danas razmatrala Skupština SBK.

  Direktor Uprave za civilnu zaštitu SBK Nikica Stipinović podsjetio je zastupnike da su najveće štete nastale u općinama Busovača, Travnik, Novi Travnik i Kiseljak, u kojima je proglašeno i stanje prirodne nesreće.

  Naglasio je da štete, koje su pretrpjeli stanovnici pogođenih područja, nikada ne mogu biti u potpunosti nadoknađene.

  – Na svima nama je da ih umanjimo, kroz razne projekte, nabavke opreme… Međutim, svjedoci smo već godinama da nikada ljudima šteta nije bila nadoknađena ili je tek djelomično nadoknađena – kazao je on.

  Za saniranje šteta, Vlada SBK je do sada izdvojila oko pola milijuna maraka, a Stipinović je istaknuo da postoji prostor i za nova izdvajanja, kao i da se u ovaj posao trebaju intenzivnije uključiti i općine.

  Tijekom rasprave, zastupnici su upozorili da se poplave godinama ponavljaju, a jedan od ključnih razloga je nediscipliniran i nemaran odnos prema rijekama.

  Moglo se, također, čuti da je malo toga urađeno na prevenciji, stoga najveće posljedice trpe stanovnici pogođenih područja, koji su u konačnici prepušteni sami sebi.

  Na sjednici je, među ostalim, istaknuto da su nužni sveobuhvatni projekti uređenja riječnih korita, te zaštita šume od nelegalne sječe i kontrola ilegalne izgradnje objekata.


  Koliko je koristan ovaj tekst?

  Prosjek ocjena / 5. Broj glasova:

  Članak još nema ocjena. Neka tvoja bude prva!

  Žao nam je što vam se članak nije svidio. Trudimo se da budemo bolji!

  Pomozite nam da unaprijedimo sadržaje!

  Recite nam kako možemo poboljšati sajt?

  NAJNOVIJE VIJESTI
  Možda vas zanima I OVO