Utorak, 3 kolovoza, 2021

Slovenija i Austrija žele staviti lipicance na UNESCO-ov popis kulturne baštine

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -

Slovenija i Austrija pokrenule su inicijativu da se tradicionalni uzgoj konja lipicanaca uvrsti na UNESCO-vu listu nematerijalne kulturne baštine, u suradnji s Hrvatskom, BiH, Mađarskom, Italijom, Rumunjskom i Slovačkom, objavilo je slovensko ministarstvo vanjskih poslova.

Inicijativa je formalno pokrenuta prilikom susreta austrijske ministrice vanjskih poslova Karin Kneissl i slovenskog ministra Mire Cerara, koji boravi u posjetu Austriji, nakon što su oboje u ponedjeljak posjetili i jednu ergelu lipicanskih konja u austrijskom Tirolu.

Tom su prigodom Kneissl i Cerar potpisali i zajedničku izjavu kojom ističu namjeru da Austrija i  Slovenija, zajedno s BiH, Hrvatskom, Mađarskom, Italijom, Rumunjskom i Slovačkom, istaknu nominaciju za upis uzgoja lipicanaca na listu nematerijalne kulturne baštine UNSECO-a.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -

Očekuje se da bi zajednička nominacija za taj upis centrali UNESCO-a u Parizu mogla biti predana do ožujka iduće godine, dok bi do priznanja tradicionalnog uzgoja tih konja u svim ergelama u spomenutim državama moglo doći 2021. godine, kad Slovenija preuzmima polugodišnje  predsjedanje Europskom unijom.

Nominacija se mora usredotočiti na zajedničke tradicije koje karakteriziraju sve države u ovom projektu, a istodobno odražavati i raznolikost te dugogodišnje kulturne baštine koja je povezana s uzgojem lipicanaca, navedeno je u izjavi slovenskog ministarstva vanjskih poslova u kojoj se dodaje da su Cerar i Kneissl prilikom svog susreta u Tirolu naglasili važnost transfera znanja, prakse i istraživanja vezanjih na uzgoj lipicanaca za buduće generacije, prenosi Hina.

(FENA) M.K.


- Tekst se nastavlja nakon oglasa -

4 KOMENTARI

0 0 Glasovi
Article Rating
Pretplatite se
Obavijesti o
guest
4 Comments
S najviše glasova
Najnovije Najsstarije
Ugrađene povratne informacije
Pogledajte sve komentare
- Oglašavanje -

Vijesti danas