-9.5 C
Sarajevo
Subota, 22 siječnja, 2022
Još

  U julu jeftinija potrošačka korpa

  -

  Sindikalna potrošačka korpa koju je Savez samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine izračunao za  juli ove godine iznosi 1.998,61 KM i za 95,55 KM je jeftinija od potrošačke korpe za prethodni mjesec.

  Prosječna plaća isplaćena u Federaciji BiH za maj 2019. iznosila je 938 KM (prema posljednjim podacima objavljenim od  Federalnog zavoda za statistiku) i za 12 KM je viša od prosječne plaće isplaćene u aprilu 2019. godine. Pokrivenost Sindikalne potrošačke korpe prosječnom plaćom je 46,93 posto.

  Prilikom izrade Sindikalne potrošačke korpe u obzir je uzeta prosječna plaća isplaćena u Federaciji BiH, te minimalni troškovi života četveročlane porodice koju čine dvije odrasle osobe i dva djeteta, od kojih je jedno u srednješkolskom, a drugo u uzrastu osnovca.

  Potrošačku korpu čine: prehrana – 43,37 posto, stanovanje i komunalne usluge – 15,57 posto, higijena i održavanje zdravlja – 5,65 posto, obrazovanje i kultura – 6,0 posto, odjeća i obuća – 15,01 posto, prijevoz – 6,9 posto i održavanje domaćinstva – 7,5 posto.

  U kategoriji prehrana korištene su cijene iz tri trgovačka centra za 82 artikla. Kada je riječ o higijeni i održavanju zdravlja ubrojani su troškovi za osam stavki, a za stanovanje i komunalne usluge troškovi za šest stavki.

  Za juli u troškove obrazovanja i kulture nisu uračunati troškovi kupovine knjiga, pribora i materijala za školu, saopćeno je iz Službe za informiranje Saveza samostalnih sindikata BiH.

  (FENA) D.V.


  Koliko je koristan ovaj tekst?

  Prosjek ocjena / 5. Broj glasova:

  Članak još nema ocjena. Neka tvoja bude prva!

  Žao nam je što vam se članak nije svidio. Trudimo se da budemo bolji!

  Pomozite nam da unaprijedimo sadržaje!

  Recite nam kako možemo poboljšati sajt?

  NAJNOVIJE VIJESTI
  spot_img
  Možda vas zanima I OVO