10.6 C
Sarajevo
Srijeda, 22 rujna, 2021

Sudovi u BiH zaključili preko 400 sudskih nagodbi

Prvostepeni i drugostepeni sudovi u Bosni i Hercegovini zaključili su 427 sudskih nagodbi tokom „Sedmicâ sudske nagodbe“ u periodu od 13. do 24. maja.

Najviše sudskih nagodbi je sklopljeno u Općinskom sudu u Tuzli (66), Općinskom sudu u Kaknju (48), Osnovnom sudu u Sokocu (40), Općinskom sudu u Banovićima (31), Osnovnom sudu u Prijedoru (31), Osnovnom sudu u Banjoj Luci (22) i Okružnom privrednom sudu u Banjoj Luci (21).

Osvareni rezultati ukazuju da su građani zainteresovani za rješavanje sporova sudskom nagodbom.

Kao najpogodnije predmeti za zaključenje sudske nagodbe bili su predmeti koji se odnose na naplatu komunalnih i sličnih usluga male vrijednosti, radne sporove, isplatu dugova i potraživanja, uplatu doprinosa za PIO/MIO, isplatu neisplaćenih plata i otpremnine, naknadu štete, podjelu/utvrđivanje bračne stečevine, uređenje međa, materijalna davanja i drugo.

Prema posljednjim podacima, od početka godine do danas, ukupno je zaključena 2.231 sudska nagodba.

Inače, od 2012. godine, implementacijom različitih aktivnosti u okviru projekata unapređenja efikasnosti pravosuđa koje finansiraju vlade Norveške i Švedske, kao i Evropska unija, a koje implementira VSTVBiH, sudska nagodba se kontinuirano primjenjuje u praksi.

- Oglašavanje - sudovi u bih zaključili preko 400 sudskih nagodbi

Imajući u vidu da je sudska nagodba jedan od manje korištenih načina rješavanja sporova u sudskoj praksi BiH, VSTV BiH izražava zadovoljstvo ostvarenim rezultatima koji pokazuju da građani prihvaćaju ovaj način rješavanja sporova koji je brži i efikasniji, a same stranke su zadovoljnije ishodom spora i uslugom suda.

Također, VSTV je zadovoljan što sudovi pokazuju spremnost da mijenjaju svoj pristup u radu i unapređuju efikasnost pravosuđa i sudskih postupaka, smanjujući broj neriješenih predmeta i pružajući bolju uslugu građanima.

Naime, nastojanje suda da zaključi sudsku nagodbu između stranaka u sporu se često završi i povlačenjem tužbe ili spajanjem više postupaka u jedan koji se okončava sudskom nagodbom, tako da efekat sudske nagodbe prevazilazi statističke pokazatelje o broju sklopljenih nagodbi.

VSTV BiH će u saradnji sa sudovima nastaviti s promocijom mirnih načina rješavanja sporova i kontinuirano provoditi mjere koje utiču na efikasno procesuiranje predmeta što je u skladu s preporukama Evropske komisije za opće unapređenje stanja u pravosuđu BiH, kao jednom od osnovnih preduslova na putu evropskih integracija…, saopćeno je iz VSTV-a BiH.

(FENA) M.B.


3 KOMENTARI

0 0 Glasovi
Article Rating
Pretplatite se
Obavijesti o
guest
3 Komentari
S najviše glasova
Najnovije Najsstarije
Ugrađene povratne informacije
Pogledajte sve komentare
- Oglašavanje -
NAJNOVIJE
Možda vas zanima