Sutra se obilježava Svjetski dan Kudsa

Svjetski dan Kudsa, kao simbol međunarodne pažnje prema palestinskom pitanju i podrške palestinskom narodu, bit će obilježen sutra, posljednjeg petka mjeseca ramazana.

I u Bosni i Hercegovini se taj datum obilježava posljednjeg prigodnim predavanjima, izložbama, kojima se daje podrška palestinskom narodu i suosjeća sa njima i žrtvom koju podnosi u borbi za slobodu i svoju zemlju.

Kao znak solidarnosti i podrške palestinskom narodu i Palestini, Udruženje Mladi Muslimani već 20 godina obilježava Svjetski dan Kudsa i tim povodom će sutra u Gazi Husrev-begovoj biblioteci biti upriličeno predavanje eminentnih bh. stručnjaka koji će ukazati na nepravdu koja se već 70 godina čini palestinskom narodu.

–  Govorit ćemo o stvaranju projekta „Nova Palestina“ kojim se pokušava eliminirati ili zatvoriti palestinsko pitanje na međunarodnoj sceni – kazao je Anes Džunuzović iz Udruženja Mladi Muslimani.

Svjetski dan Kudsa utemeljen je na inicijativu imama Homeinija, osnivača Islamske Republike Iran, koji je posljednji petak mjeseca ramazana imenovao Svjetskim danom Kudsa – 7. augusta 1979.godine i uputio je apel iranskom narodu i svim muslimanima svijeta da na taj dan pokažu svoju solidarnost s palestinskom nacijom, da “osude izraelsku okupaciju palestinskog teritorija i svakodnevne cionističke zločine”.

Muslimani gaje posebne emocije za Palestinu, palestinski narod, za džamiju Al-Aksu, ogorčeni su i povrijeđeni nepravdom koja se nanosi muslimanima Palestine.

(FENA) E.F.


Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU