Takmičenje učenika turističko-ugostiteljskih škola u maju u Lukavcu

Predstavnici turističko-ugostiteljskih škola iz svih dijelova BiH, kao i njihovi vršnjaci i buduće kolege iz Vrnjačke Banje okupit će se u Lukavcu 10. maja.

Regionalno takmičenje turističko-ugostiteljskih škola jedna je od aktivnosti koje će biti realizovane u okviru 17. Međunarodnog sajma turizma i ekologije LIST.

Učešće je potvrdilo 70 učenika i 20 njihovih profesora, u ovom slučaju mentora. Oni će predstavljati srednje škole iz Brčkog, Doboja, Lukavca, Tuzle i Vrnjačke Banje.

Dostignuti nivo znanja i vještina, te kreativnost i snalažljivost, takmičari će pokazati kroz pet disciplina. Budući ugostitelji će se takmičiti u kategorijama kuhari, konobari, poslastičari, barmeni i turistički tehničari, a njihovo ocjenjivanje i superviziju će raditi Centar za edukaciju kadrova CESPU- Sarajevo.

Cilj događaja je razvoj i unaprijeđenje turističke djelatnosti, usavršavanje obrazovanja u turizmu, razmjena iskustava škola i razvijanje takmičarskog duha kod učenika.

Prilika za druženje, upoznavanje i povezivanje budućih kolega je važan aspekt kojem organizatori pridaju posebnu važnost.

– Ponosan sam  na činjenicu da kroz sajamske aktivnosti uspijevamo sačuvati i promovisati našu tradiciju, kulturu i običaje, zadržati pozitivne tekovine iz prošlosti, ali i privući mlade koji su garant perspektivnije budućnosti i novog vremena koje nam treba donijeti svjetske standarde u gastronomiji, turizmu i ugostiteljstvu. Mladima nastojimo prenijeti svoja znanja i dostignuća, ohrabriti  ih i motivisati, te vjerujem da ćemo u budućnosti od njih i mi imati šta naučiti i sa radošću njihove internacionalne uspjehe promovisati. Ohrabruje i činjenica da je iz godine u godinu broj učesnika na ovome događaju sve veći – rekao je direktor 17. Međunarodnog sajma turizma i ekologije LIST Izet Nuhanović.

Najboljima će biti dodijeljena priznanja i uručeni prigodni pokloni, saopćili su organizatori sajma.

(FENA) B.D.


Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU