6 C
Sarajevo
Utorak, 21 ožujka, 2023

Takmičenje učenika turističko-ugostiteljskih škola u maju u Lukavcu

Predstavnici turističko-ugostiteljskih škola iz svih dijelova BiH, kao i njihovi vršnjaci i buduće kolege iz Vrnjačke Banje okupit će se u Lukavcu 10. maja.

Regionalno takmičenje turističko-ugostiteljskih škola jedna je od aktivnosti koje će biti realizovane u okviru 17. Međunarodnog sajma turizma i ekologije LIST.

Učešće je potvrdilo 70 učenika i 20 njihovih profesora, u ovom slučaju mentora. Oni će predstavljati srednje škole iz Brčkog, Doboja, Lukavca, Tuzle i Vrnjačke Banje.

Dostignuti nivo znanja i vještina, te kreativnost i snalažljivost, takmičari će pokazati kroz pet disciplina. Budući ugostitelji će se takmičiti u kategorijama kuhari, konobari, poslastičari, barmeni i turistički tehničari, a njihovo ocjenjivanje i superviziju će raditi Centar za edukaciju kadrova CESPU- Sarajevo.

Cilj događaja je razvoj i unaprijeđenje turističke djelatnosti, usavršavanje obrazovanja u turizmu, razmjena iskustava škola i razvijanje takmičarskog duha kod učenika.

Prilika za druženje, upoznavanje i povezivanje budućih kolega je važan aspekt kojem organizatori pridaju posebnu važnost.

– Ponosan sam  na činjenicu da kroz sajamske aktivnosti uspijevamo sačuvati i promovisati našu tradiciju, kulturu i običaje, zadržati pozitivne tekovine iz prošlosti, ali i privući mlade koji su garant perspektivnije budućnosti i novog vremena koje nam treba donijeti svjetske standarde u gastronomiji, turizmu i ugostiteljstvu. Mladima nastojimo prenijeti svoja znanja i dostignuća, ohrabriti  ih i motivisati, te vjerujem da ćemo u budućnosti od njih i mi imati šta naučiti i sa radošću njihove internacionalne uspjehe promovisati. Ohrabruje i činjenica da je iz godine u godinu broj učesnika na ovome događaju sve veći – rekao je direktor 17. Međunarodnog sajma turizma i ekologije LIST Izet Nuhanović.

Najboljima će biti dodijeljena priznanja i uručeni prigodni pokloni, saopćili su organizatori sajma.

(FENA) B.D.


Koliko je koristan ovaj tekst?

Prosjek ocjena / 5. Broj glasova:

Članak još nema ocjena. Neka tvoja bude prva!

Kako ovaj članak smatrate korisnim...

Pratite nas na društvenim mrežama

Žao nam je što vam se članak nije svidio. Trudimo se da budemo bolji!

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaje!

Recite nam kako možemo poboljšati sajt?

MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU