10 C
Sarajevo
Subota, 21 svibnja, 2022

  TK: ‘Škole za 21. vijek’ za vještine kritičkog mišljenja i programiranja

  Stanje u oblasti osnovnog, srednjeg i visokog obrazovanja na području Tuzlanskog kantona i realizacija projektnih aktivnosti bile su teme sastanka ministrice obrazovanja i nauke TK Fahrete Brašnjić s ambasadorom Velike Britanije u Bosni i Hercegovini Matthewom Fieldom.

  U fokusu razgovora bio je program ‘Škole za 21. vijek’, koji će se provoditi i u osnovnim školama Tuzlanskog kantona.

  Radi se o programu vrijednom ukupno deset miliona funti, koji će u suradnji s resornim ministarstvima i školama provoditi British Council uz finansijsku podršku Vlade Velike Britanije.

  Taj program uključit će više od milion učenika na zapadnom Balkanu uzrasta od 10 do 15 godina, koji će stjecati vještine kritičkog mišljenja i rješavanja problema te usvajati praktične vještine programiranja.

  Program uključuje obuku i podršku za direktore osnovnih škola i nastavnike s ciljem da stečene vještine integriraju u nastavnu praksu. Time će se pomoći obrazovnim sistemima u regiji zapadnog Balkana da, kao u najnaprednijim državama svijeta, učenicima omoguće usvajanje vještina koje će im osigurati bolje šanse za zapošljavanje i lični napredak.

  Ministrica Brašnjić kazala je da će taj projekt imati veliki utjecaj na učenike, nastavnike, ali i direktore osnovnih škola.

  Osim klasičnog tehničkog znanja u oblasti informacionih tehnologija, poslovi budućnosti 21. vijeka tražit će, kako je kazala, nova znanja i vještine. Uz digitalnu pismenost, za napredak pojedinca i društva bit će neophodno kreativno, kritičko i analitičko razmišljanje u rješavanju problema.

  – Program ‘Škole za 21. vijek’ odgovor je na taj zahtjev. Podučavajući djecu vještinama potrebnim za 21.vijek ulažemo u njihovu budućnost, a time i u budućnost ekonomija zapadnog Balkana. Taj program, između ostalog, nudi stalno mentorstvo i vrijedne resurse za jačanje sposobnosti direktora škola, nastavnika i kreatora javne politike – rekla je.

  Ministrica Brašnjić i ambasador Field iskazali su spremnost obostrane podrške na realizaciji projekata iz oblasti obrazovanja i nauke i nastavku suradnje, saopćeno je iz Odjeljenja za informisanje TK.

  (FENA) H.D.

  http://www.fena.ba/article/1104727/tk-skole-za-21-vijek-za-vjestine-kritickog-misljenja-i-programiranja


  Koliko je koristan ovaj tekst?

  Prosjek ocjena / 5. Broj glasova:

  Članak još nema ocjena. Neka tvoja bude prva!

  Kako ovaj članak smatrate korisnim...

  Pratite nas na društvenim mrežama

  Žao nam je što vam se članak nije svidio. Trudimo se da budemo bolji!

  Pomozite nam da unaprijedimo sadržaje!

  Recite nam kako možemo poboljšati sajt?

  TNT Portal
  TNT Portalhttps://tntportal.ba/
  TNT Portal donosi najnovije vijesti iz BiH, lokalne vijesti iz BiH, oglase za posao i zanimljive članke.
  DRUGI UPRAVO ČITAJU
  MOŽDA VAS ZANIMA