17.7 C
Sarajevo
Srijeda, 20 listopada, 2021

Trump produžio važenje povišenog stepena upozorenja za zapadni Balkan

Predsjednik SAD-a Donald Trump produžio je važenje povišenog stepena upozorenja u vezi sa zapadnim Balkanom koje je na snazi od 2001. godine.

Trump je obavijestio Kongres da prijetnja zbog koje je takav stepen upozorenja uveden i dalje postoji, saopćila je Bijela kuća.

– Prijetnja koja se ogleda u postupcima osoba koje su uključene, pomažu, finansiraju ili podržavaju ekstremističko nasilje u Sjevernoj Makedoniji i drugim državama zapadnog Balkana, kao i opstrukcije implementacije Dejtonskog sporazuma u BiH ili Rezolucije UN-a 1244 na Kosovu, nije otklonjena – navedeno je u odluci koju je potpisao Trump.

U Trumpovoj odluci upućenoj Kongresu navodi se i da su “činovi ekstremističkog nasilja i opstrukcije, navedeni u izvršnoj uredbi (iz 2001. godine) neprijateljski prema američkim interesima” i da “i dalje predstavljaju neuobičajenu i veliku prijetnju nacionalnoj sigurnosti i vanjskoj politici SAD-a”.

– Zbog toga sam odlučio da je neophodno da stepen povišenog upozorenja u vezi sa zapadnim Balkanom ostane na snazi i poslije 26. juna 2019. godine – naveo je Trump, prenosi Al Jazeera Balkans.

Izvršnu uredbu o povišenom stepenu upozorenja u vezi sa zapadnim Balkanom prvi je potpisao George W. Bush 26. juna 2001. godine. Ona je dopunjena 2003. godine kako bi obuhvatila dodatne korake u vezi s opstrukcijom primjene Ohridskog sporazuma u tadašnjoj Makedoniji.

- Oglašavanje -

(FENA) J.Č.


0 0 Glasovi
Article Rating
Pretplatite se
Obavijesti o
guest
0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledajte sve komentare
NAJNOVIJE
Možda vas zanima