U Bugojnu odata počast svim antifašistima

Odavanjem počasti svim antifašistima, u Bugojnu je obilježen 9. maj, Međunarodni dan pobjede nad fašizmom i Dan Evrope.

Cvijeće je položeno na spomen-obilježje ispred gimnazije, biste narodnih heroja Mahmuta Bušatlije, Stipe Đereka i Vojina Paleksića, te na lokaciji Partizanskog groblja i Centralnog šehidskog spomen-obilježja u Spomen-parku poginulim braniteljima.

Uime Društva “Josip Broz-Tito“ čestitku ovim povodom uputio je prof. Viktor Dundović, a prigodnim riječima obratio se i načelnik Bugojna Hasan Ajkunić.

-Antifašizam je u periodu 1941.-1945. pobijedio fašizam, ali se ponovo javio devedesetih godina prošlog stoljeća. I danas postoje razni oblici fašizma, ne samo na prostoru Bosne i Hercegovine, već čitavog svijeta – kazao je.

Izrazio je nadu da će uskoro “doći vrijeme kada će klica fašizma biti potpuno ugašena“.

-Sva naša spomen-obilježja govore da je Bugojno imalo najhrabrije kćeri i sinove, heroje koji su branili svoj kućni prag i dio Bugojna, Bosne i Hercegovine i države Jugoslavije – naglasio je.

Smatra kako se ne treba osvrtati na one koji negiraju prošlost i historiju, nego da prošlost treba čuvati od zaborava i prenositi narednim generacijama.

-Želim da se zahvalim UABNOR-u, i svim drugim udruženjima koja njeguju važne datume iz perioda 41.- 45. Deveti maj se ne smije zaboraviti, jer je to dan pobjede Evrope – zaključio je.

Tekst Ive Andrića “Noćni  razgovor iz 1941.“ interpretirao je maturant bugojanske gimnazije Armin Fuka.


Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU