1.6 C
Sarajevo
Srijeda, 27 listopada, 2021

U Bugojnu održana smotra folklora “Ajvatovica 2019”

Devetnaesta smotra folklora u organizaciji Gradskog folklornog ansambla “Bugojno” održana je u tome gradu, u okviru ovogodišnje vjersko-kulturne manifestacije “Dani Ajvatovice”.

Dobrodošlicu velikom broju ljubitelja folklora iz gornjovrbaske regije, poželio je rukovodilac GFA “Bugojno” Enes Šehić koji je, tom prilikom, zahvalio svima onima koji pomažu rad ovog ansambla.

Prigodne riječi s govornice uputili su načelnik Bugojna Hasan Ajkunić i glavni imam Medžlisa IZ Bugojno Kemal ef. Tokmić.

Uz bugojanske folkloriste, u programu Smotre nastupili su: KUD “Izvor 08” Kiseljak, KUD “Neretva” Jablanica, KUD “Nakib Abdagić – Kiban” Donji Vakuf, KUD “Karaula” Karaula i KUD “Podveležje” Mostar.

Rukovodilac KUD-a “Neretva” iz Jablanice Dijana Kukolj-Sultanić kazala je Feni da ovaj ansambl već dvadeset godina sarađuje sa članovima GFA “Bugojno” i da su, i ovaj put, rado prihvatili poziv za učešće na Smotri folklora “Ajvatovica 2019”.

– Ovakvi susreti folklorista najbolje čuvaju od zaborava kulturnu baštinu naroda BiH, i zato mi je žao što veći broj članova kulturno-umjetničkih društava nije prisustvovao zajedničkom programu i ručku, koji je bio organiziran na Ajvatovici – istaknula je.

- Oglašavanje -

Predsjednik Upravnog odbora KUD-a “Karaula” iz Travnika Ferid Jusić je u folkloru još od 1964., a kaže da članovi tog društva nisu propustili nijednu smotru nihovih prijatelja iz Bugojna.

– Odlučili smo da dođemo sa 46 članova, s obzirom na to da je mjesto održavanja Smotre idealno za nastup većeg broja folklorista. U Bugojno rado dolazimo, i vjerujem da će tako biti i ubuduće – naglasio je.

Dodaje da će članovi KUD-a “Karaula” nastupiti i u večerašnjem programu ispraćaja konjanika na Ajvatovicu, koji se tradicionalno organizira u njihovom mjestu, te da će 13.jula i sami biti organizatori smotre folklora.

(FENA) H.D.


0 0 Glasovi
Rejting članka
Pretplatite se
Obavijesti o
0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledajte sve komentare
NAJNOVIJE
Možda vas zanima