U Crnoj Gori 2.267 radnika iz BiH, najviše građevinaca i ugostitelja

Prema zvaničnim podacima nadležnih organa Crne Gore od početka godine do 30. augusta, Crna Gora je izdala 2.267 radnih dozvola za radnike iz BiH, što je 11,15 posto od ukupnog broja izdatih radnih dozvola za strane državljane. Radnici iz Bosne i Hercegovine najviše su i ove godine bili angažovani u sektoru građevinarstva, a brojke govore da je značajan broj njih zaposleno u hotelima i restoranima, te manje u poljoprivredi.

Ti podaci prezentiranu su tokom posjete delegacije Agencije za rad i zapošljavanje BiH Zavodu za zapošljavanje Crne Gore.

– Između dvije države ne postoji sporazum o zapošljavanju, zapošljavanje ne ide putem Agencije za rad i zapošljavanje BiH, ali mi smo zainteresirani za položaj naših radnika i nastojimo, zahvaljujući dobroj saradnji sa kolegama iz Crne Gore, da pratimo položaj naših radnika na ovom tržištu rada. Ono što možemo unaprijediti to je razmjena informacija o broju naših radnika u ove dvije države, a svakako da smo zainteresirani i da se pristupi izradi međudržavnog sporazuma o zapošljavanju koji bi na jednom mjestu utvrdio kretanje radne snage između naših država i pružio temeljitiju zaštitu radnicima – rekao je direktor Agencije za rad i zapošljavanje BiH Muamer Bandić.

Također, istakao je da postoji zainteresiranost da se ubrza procedura ostvarivanja prava na novčanu naknadu po osnovu nezaposlenosti, a na osnovu postojećeg sporazuma o socijalnom osiguranju u onom dijelu u kojem je Agencija za rad i zapošljavanje BiH nadležna za implementaciju sporazuma.

Na sastancima je bilo razgovora i o mjerama koje se provode na tržištima rada u cilju aktivacije rade snage i smanjenja strukturne nezaposlenosti. Jedna od mjera je i intenzivnija saradnja sa poslodavcima i kreiranje adekvatnih programa i mjera kao rezultat te saradnje.

– Saradnja sa poslodavcima i drugim relevantnim akterima tržišta rada, kao i kreiranje programa i mjera na osnovu uspostavljene saradnje osnov je za kvalitetno vođenje politike zapošljavanja. Ovu  posjetu smo, između ostaloga, i inicirali sa željom da razmijenimo znanja i iskustva o tome koje se mjere i programi provode u Crnoj Gori, koje daju najbolje rezultate, te koje su mogućnosti da ih primijenimo u BiH – rekao je Bandić.

Pozvao je direktora Zavoda za zapošljavanje Crne Gore Sulju Mustafića da prisustvuje direktorskoj i ekspertskoj konferenciji Centra javnih službi zapošljavanja jugoistočne Evrope – CPESEEC-a, koja će biti organizovana krajem oktobra u Sarajevu, a u sklopu godišnjeg predsjedavanja Centrom od strane Agencije za rad i zapošljavanje BiH, saopćeno je iz te Agencije.


Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU