13 C
Sarajevo
Četvrtak, 23 rujna, 2021

U Norveškoj sjećanje na genocid u Srebrenici

U organizaciji Bosanskog kulturnog udruženja iz norveškog Drammena (BKUD) i uz prisustvo mnogobrojnih i uticajnih gostiju, obilježeno je sjećanje na genocid u Srebrenici, kao mjestu najvećeg zločina i genocida u Evropi poslije Drugog svjetskog rata.

Nakon minuta šutnje i učenja Fatihe za sve nevine žrtve genocida u Srebrenici, prisutne je pozdravio i obratio im se predsjednik BKUD Muhamed Mujkanović.

Istakao je da niko ne može osporiti da se u Srebrenici dogodio genocid i da su tu srpske snage u nekoliko dana na najsvirepiji način ubile 8.372 nevina civila, uglavnom dječaka i ljudi bošnjačke nacionalnosti.

Mujkanović je naglasio da svi imamo obavezu i odgovornost da ne zaboravimo šta, kako i zašto se to desilo u BiH i Srebrenici te razumjeti ideologiju koja je dovela do genocida.

Ambasador Bosne i Hercegovine u Norveškoj Nedim Makarević obratio se skupu i naglasio da svi zajedno moramo čuvati i njegovati sjećanje na genocid u Srebrenici i druga naša stradanja, s ciljem da se to nikad, nikom i nigdje ne ponovi i ne dogodi.

Veliki doprinos obilježavanju sjećanja na genocid u Srebrenici, pored ambasadora BiH u Norveškoj Nedima Makarević, dali su profesor na Oslo univerzitetu Svein Mønnesland, gradonačelnik Drammena Tore Oppdal Hansen, pripadnik FN snaga u BiH i Norveških veterana Eva Julie Gjersvik, direktor za rad i integraciju Manuela Ramin Osmundsen, arhitekt i karikaturist Šukrija Meholjić, predstavnici IZ u Norveškoj, predstavnici Norveške crkve, Organizacije stranaca u Norveškoj, predstavnici “Preporoda” – Udruženja Bosanaca i Hercegovaca u Norveškoj.

- Oglašavanje - u norveškoj sjećanje na genocid u srebrenici

(FENA) L.A.


0 0 Glasovi
Article Rating
Pretplatite se
Obavijesti o
guest
0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledajte sve komentare
- Oglašavanje -
NAJNOVIJE
Možda vas zanima