13 C
Sarajevo
Četvrtak, 23 rujna, 2021

U okviru programa ‘Škole za 21. vijek’ obuka za 53 osnovne škole iz ZDK-a

Program British Councila – Škole za 21. vijek , čiji je cilj unapređenje osnovnog obrazovanja na zapadnom Balkanu kroz ovladavanje vještinama potrebnih za budućnost, od 21. maja počinje obuke za direktore i 313 nastavnika iz 53 osnovne škole u Zeničko-dobojskom kantonu.

Obuke su organizovane u partnerstvu s Ministarstvom za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Zeničko-dobojskog kantona, a u skladu s potpisanim Memorandumom o razumijevanju.

Program Škole za 21. vijek, koji finansira Vlada Velike Britanije, pruža priliku da milion učenika na zapadnom Balkanu razvije vještine kritičkog razmišljanja, rješavanja problema i kodiranja. Tokom tri godine, program će obuhvatiti više od 4.000 škola u regionu, od čega je 565 u Bosni i Hercegovini.

Jedan od ključnih dijelova programa su obuke za direktore i nastavnike osnovnih škola iz oblasti kritičkog razmišljanja, rješavanja problema i kodiranja, koje pružaju uvid u metode i vještine relevantne za rad s učenicima osnovnih škola u doba digitalne transformacije.

Nastavnici će imati priliku da se upoznaju o konceptu novih vještina u nastavnoj praksi i njihovoj važnosti za prosperitetnu budućnost današnjih učenika. Osim vještina kritičkog razmišljanja i rješavanja problema, nastavnici će se upoznati i o metodama razvoja ovih vještina uz praktičnu primjenu kodiranja, koristeći se micro:bit uređajima – džepnim računarima.

Svim školama u Kantonu bit će dodijeljeno ukupno 1.430 tih uređaja koje učenici mogu da koriste za kodiranje i rješavanje svakodnevnih problema u okviru različitih predmeta, najavljeno je iz British Councila.

- Oglašavanje - u okviru programa 'škole za 21. vijek' obuka za 53 osnovne škole iz zdk-a

(FENA) L.A.


2 KOMENTARI

0 0 Glasovi
Article Rating
Pretplatite se
Obavijesti o
guest
2 Komentari
S najviše glasova
Najnovije Najsstarije
Ugrađene povratne informacije
Pogledajte sve komentare
- Oglašavanje -
NAJNOVIJE
Možda vas zanima